Microprocessor and Microcontroller 50 MCQs with Answers

Microprocessor and Microcontroller 50 MCQs with Answers

Microprocessor and Microcontroller 50 MCQs with Answers for Information Technology and Engineering students of various Institutions.

Are you looking for a comprehensive collection of multiple-choice questions (MCQs) and their answers on the topics of microprocessors and microcontrollers? Then you have come to the right place.

In this article, we will be discussing microprocessor and microcontroller MCQs, including their answers. We have collected a wide variety of challenging MCQs that are designed to help you test your knowledge on these topics.

Microprocessor

What is Microprocessor and Microcontroller

Microprocessors and microcontrollers are two terms that often get confused with one another. While they may seem similar, there are significant differences between them.

A microprocessor is an electronic circuit that can perform arithmetic, logic, input/output (I/O), and control operations as specified by a set of instructions encoded in its machine language.

Microprocessors are used in various digital devices such as computers, smartphones, and gaming consoles.

On the other hand, a microcontroller is a small computer on a single integrated circuit chip that contains a processor core, memory units (both volatile RAM and non-volatile ROM), I/O peripherals like timers/counters, serial communication interfaces (UARTs), analog-to-digital converters (ADCs), digital-to-analog converters (DACs), etc.

Microprocessor and Microcontroller 50 MCQs

1. The binary representation of hexadecimal number ABC is ___
A) 101010111100
B) 101010111000
C) 011010111100
D) 101010111111
Ans: A

2. Subtracting octal number 478 from octal number 568 results in ___
A) 5
B) 7
C) 6
D) 8
Ans: B

3. 8085 micro processor is an ___ device
A) PMOS
B) CMOS
C) NMOS
D) QMOS
Ans: C

4. ___ register deals with sequencing the execution of instructions
A) Stack pointer
B) Program counter
C) Accumulator
D) Flag
Ans: B

5. ___ flag is used in 8086 for string manipulation instructions
A) DF
B) AF
C) OF
D) PF
Ans: A

6. 8086 as ___ of segment registers
A) 3
B) 5
C) 4
D) 2
Ans: C

7. A ___ is an identifier that is assigned the address of the first byte of the instruction in which it appears
A) Operand
B) Mnemonic
C) Label
D) Comment
Ans: C

8. In which instruction the flags are not affected.
A) LDS
B ) DAA
C) ADC
D) DAS
Ans: A

9. Data storage in the stack is designed in the ___ method.
A) First in first out
B) Last in last out
C) First in last out
D) Last in first out
Ans: D

10. ___ instruction is used to call a procedure
A) CALL
B) RET
C) PROC
D) NEAR
Ans: A

11. ___ is a prefix used in 8086 machine language that simplifies the use of string primitives with loops
A) REP
B) LOOP
C) LODS
D) MOVS
Ans: A

12. LODSB instruction will automatically increment ___ register.
A) DI
B) SI
C) DS
D) ES
Ans: B

13. ___ is a special component used in 8086 for block transfer of data to or from a port
A) BMA
B) DNA
C) DMA
D) BNA
Ans: C

14. The first operand in the IN instruction must be ___ register for byte transfer
A) CL
B) BL
C) AL
D) DL
Ans: C

15. In ___ environment two or more process is executed in a time-multiplexed fashion
A) Uniprogramming
B) Multiprogramming
C) I/O operation
D) DMA
Ans: B

16. Preventing two or more processes from simultaneously entering their critical sections for accessing a shared resource is called ___
A) Mutual sharing
B) Mutual process
C) Mutual exclusion
D) Mutual accessing
Ans: C

17. ___ IC is used as clock generator for 8086
A) 8087
B) 8284
C) 8088
D) 8294
Ans: B

18. A processor is in minimum mode when its MN/MX pin is strapped to ___ volts
A) +50
B) +5
C) 0
D) -5
Ans: B

19. 8086 is interfaced with ___Co-processor to perform float point calculations.
A) 8089
B) 8085
C) 8087
D) 8084
Ans: C

20. An instruction to be executed by the coprocessor is indicted when ___ instruction appears in the program sequence
A) TRUE
B) FALSE
C) TEST
D) ESC
Ans: D

21. One of the following addressing modes is not possible in 8085.
A) Indexed addressing
B) Indirect addressing
C) Direct addressing
D) Indirect register address.
Ans: A

22. The speed of a microprocessor is usually measured by the
A) Microprocessor’s throughput.
B) Speed with which it performs I/P and O/P operations.
C) Time required executing a basic instruction.
D) Time required processing a small operation.
Ans: C

23. Which of the following is an 8085 hardware interrupt?
A) TRAP,
B) RST6.5
C) RST7.5,
D) All the above
Ans: D

24. Which of the following is does NOT belong to the 8085 flag register
A) Carry flag
B) Sign flag
C) Zero flag
D) One flag
Ans: D

25. DAD re instruction mean
A) Add the content of specified reg. to the center of HL & store the result in HL
B) Add 8-bit data given in inst” to the center of one & store the result in reg
C) Add 10-bit data given in inst to contact of HL & stout the result in HL
D) None of the above.
Ans: A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top