MCQ on Linux Operating System with Answers

MCQ on Linux Operating System with Answers

MCQ on Linux Operating System with Answers pdf for MCA, BCA, and other IT Exams. Also helpful for Preparation of Interviews.

Are you looking for multiple-choice questions (MCQs) on Linux operating system with answers? If so, then you have come to the right place! This article will provide an overview of MCQs on Linux operating system with answers.

It is important to gain a better understanding of Linux systems in order to stay competitive in today’s technology-driven world. With this article, you can get the opportunity to test your knowledge and hone your skills related to Linux operating systems.

Linux Operating System

What is Linux Operating System

Linux Operating System is a free and open-source operating system that has been around since the mid-1990s. It was created by Linus Torvalds, who wanted to create an operating system that was more flexible and customizable than other popular systems at the time.

Linux is very popular among developers and computer enthusiasts because it allows them to modify the code and make changes according to their needs.

One of the main advantages of Linux Operating System is its security features. Linux is known for being one of the most secure operating systems in the world, due to its strict permissions system and limited access to sensitive files.

This makes it ideal for businesses, government organizations, and other users who require a high level of security for their data.

Another key advantage of Linux Operating System is its flexibility. Because it’s open source software, anyone can download and modify the code as needed.

MCQ on Linux Operating System with Answers

1) The ___ command changes the password for the current user.
a) Pwd
b) Passwd
c) Password
d) None of the above
Ans: B

2) The ___ command is used to see the help for the commands.
a) Cat
b) Tac
c) File
d) Man
Ans: D

3) The default KDE fikle manager is
a) GNome
b) Konqueror
c) Louis
d) Nautilus
Ans: B

4) The directory that contains programs for use by the system and system administrator is
a) /sbin
b) /bin
c) /dev
d) /lib
Ans: A

5) The command to rename a file is
a) Mv
b) Rename
c) Rm
d) Cp
Ans: A

6) The command to search for the files that are bigger than 5MB in the current working directory is
a) Find size + 5000K
b) Find + 5000K
c) Find s + 500K
d) None of the above
Ans: A

7) The command used to give all permissions to users and read permission to others and group is
a) Chmod 400 file
b) Chmod 744 file
c) Chmod 713 file
d) Chmod 722 file
Ans: B

8) The shell/s available with the Linux is-
a) BASH
b) CSH
c) KSH
d) All of the above
Ans: D

9) The system variable PSI stores
a) Shell name
b) Our OS type
c) Our home directory
d) Our Prompt setting
Ans: D

10) The ___ option with echo command is used to enable interpretation of backlash escapede
a) -e
b) -a
c) -n
d) -t
Ans: A

11) The symbol used for output redirection is
a) <
b) >
c) #
d) $
Ans: B

12) One of the most common commands used with pipes is
a) Grep
b) Is
c) Cat
d) Mkcnr
Ans: A

13) Linux is developed by
a) Linux Tanembaum
b) Andy Tannenbaum
c) Linus Trovlads
d) Andy Torvalds
Ans: C

14) LVM stands for
a) Logical Volume Management
b) Logic Virtual Memory
c) Logical Virtual Management
d) None of the above
Ans: A

15) Each hard disk can contain ___ true partitions.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Ans: D

16) Disk Parameter block is also called as
a) Media parameter block
b) Volume parameter block
c) Volume Boot Code
d) Media Boot Code
Ans: A

17) The common boot manager which enables multi-booting for many operating systems is –
a) CRUB
b) MRUB
c) GRUB
d) DRUB
Ans: C

18) To install windows and Linux on your computer.
a) Install windows first and then install Linux
b) Install Linux First and then install Windows
c) Not Possible
d) None of the above
Ans: A

19) The ___ window is a control panel for the Linux operating system.
a) System window
b) Xterm
c) Tool Window
d) None of the above
Ans: B

20) The current working directory is represented by
a) ~
b) #
c) $
d) >
Ans: A

21) The quotes that are used to evaluate expressions are-
a) double quotes
b) Single Quotes
c) Back Quote
d) None of the above
Ans: C

22) The character used to redirect the input is-
a) >
b) <
c) :wq
d) :n
Ans: B

23) The variable used to exit without saving the contents in the vi editor is-
a) :q
b) :q!
c) :wq
d) :n
Ans: B

24) The variable used to store the size of the shell history in the number of lines is
a) SIZEHIST
b) HISTORY
c) HISTSIZE
d) None of the above
Ans: C

25) To get the original prompt back, the command issued is
a) PS1 = “->”
b) PS1 = ‘#’
c) PS1 = ‘$’
d) PS1 = ‘~’
Ans: A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top