Computer Fundamentals Objective Questions and Answers

Computer Fundamentals Objective Questions and Answers

Computer Fundamentals Objective Questions and Answers | Fundamentals of Computer MCQ for the preparation of competitive exams.

Computer Fundamentals is an important topic for anyone who is interested in learning more about the underlying principles and technologies of computers. For those looking to enhance their understanding of this topic, objective questions and answers are a great way to test your knowledge.

Not only can they help you test your own understanding, but they can also help you develop new skills. If you are searching for computer fundamentals objective questions and answers, then you have come to the right place.

Computer Fundamentals Objective Questions

What is Computer Fundamentals

Computer Fundamentals refer to the basic concepts and principles that govern the functioning of a computer. These are the fundamental skills required for understanding how computers work, their various components, and their applications in everyday life.

Understanding computer fundamentals is crucial not only for those who want to pursue a career in technology but also for anyone who wants to make use of this powerful tool.

The study of Computer Fundamentals encompasses various areas such as hardware, software, programming languages, networking, operating systems, data structures and algorithms.

Knowledge of these areas helps individuals understand the basics of computing including how computers communicate with each other over networks or how software programs interact with hardware components like keyboards or printers.

Additionally, learning about computer fundamentals can help individuals troubleshoot common issues that arise while using computers.

Computer Fundamentals is an essential part of modern-day education as it teaches us about the underlying principles that power our digital world.

Computer Fundamentals Objective Questions and Answers

1. A keyboard is this kind of device.
(A) black
(B) input
(C) output
(D) word Processing
(E) None of these
Ans : (B)

2. IT stands for.
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following refers to the fastest, biggest, and most expensive computers?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
Ans : (B)

4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a.
(A) disk
(B) data
(C) file
(D) floppy
(E) None of these
Ans : (C)

5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as.
(A) pulling
(B) pushing
(C) downloading
(D) transferring
(E) None of these
Ans : (C)

6. Which part of the computer helps to store information?
(A) Disk drive
(B) Keyboard
(C) Monitor
(D) Printer
(E) None of these
Ans : (A)

7. ___ is the process of carrying out commands.
(A) Fetching
(B) Storing
(C) Executing
(D) Decoding
(E) None of these
Ans : (C)

8. The role of a ___ generally is to determine a buyer’s needs and match them to the correct hardware and software.
(A) Computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these
Ans : (B)

9. Which of the following groups consist of only output devices?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
Ans : (D)

10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a.
(A) title bar
(B) button
(C) dialog box
(D) window
(E) None of these
Ans : (D)

11. A (n) ___ contains commands that can be selected.
(A) pointer
(B) menu
(C) icon
(D) button
(E) None of these
Ans : (B)

12. An error is also known as.
(A) bug
(B) debug
(C) cursor
(D) icon
(E) None of these
Ans : (A)

13. Arithmetic Operations.
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR, and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication, and division
(E) None of these
Ans : (D)

14. Sending an e-mail is similar to.
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
Ans : (C)

15. Promotion in Marketing means.
(A) passing an examination
(B) elevation from one grade to another
(C) selling the products through various means
(D) selling the product in specific areas
(E) None of these
Ans : (C)

16. Microsoft Word is an example.
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
Ans : (B)

17. Sources of Sales Leads are.
(A) Data Mining
(B) Market Research
(C) Media Outlets
(D) Promotional Programs
(E) All of these
Ans : (E)

18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as.
(A) storage
(B) output
(C) input
(D) information
(E) None of these
Ans : (A)

19. Which part of the computer displays the work done?
(A) RAM
(B) printer
(C) monitor
(D) ROM
(E) None of these
Ans : (C)

20. One of the methods for Market Monitoring is.
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other salespersons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

21. Market Expansion means.
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)

22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a.
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)

23. Effective marketing helps.
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

24. Which is the part of a computer that one can touch and feel?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)

25. A Call in Marketing means.
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)

1 thought on “Computer Fundamentals Objective Questions and Answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top