Managerial Economics MCQ pdf for MBA, BBA, Mcom, Bcom

Managerial Economics MCQ pdf for MBA, BBA, Mcom, Bcom

Managerial Economics MCQ pdf for the preparation of MBA, BBA, Mcom, Bcom, HRM examination of various Institutions.

Are you preparing for a managerial economics exam? Are you looking for the best way to practice and test your knowledge of the subject? Then this article is just right for you.

Here, we provide a comprehensive set of managerial economics MCQ questions and answers in PDF format, helping you to master the basics of managerial economics.

With this guide, you can easily understand how to answer multiple-choice questions correctly and improve your score in the exam.

Managerial Economics MCQ

What is Managerial Economics

Managerial economics is a branch of economics that emphasizes the application of economic theory and quantitative methods to solve business problems.

It helps managers make better decisions by providing them with analytical tools and frameworks to understand how firms operate in the marketplace. Managerial economists use various economic models to analyze data, identify trends, and forecast future outcomes.

One key aspect of managerial economics is cost analysis, which involves calculating the costs associated with producing goods or services. This includes fixed costs (such as rent or salaries) and variable costs (such as raw materials or labor).

By understanding these costs, managers can determine the most efficient way to allocate resources and maximize profits. Another important concept in managerial economics is pricing strategy, which involves setting prices based on demand and market conditions.

By analyzing consumer behavior and competitor actions, managers can set prices that are both profitable for the company and attractive to customers.

Managerial Economics MCQs with Answers

1. Griffin goods is –
a. Valuable goods
b. Cheaper goods
c. Luxury goods
d. Comfortable goods
Ans. (b)

2. Shift of supply means –
a. Shift to a new demand
b. Shift to a new equilibrium
c. Shift to a new supply
d. None of the above
Ans. (c)

3. Break-Even point means –
a. Stop losses and start profit
b. Stop profit and start losses
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (d)

4. Expand TR
a. Total revenue
b. Total random
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (a)

5. Law of demand
a. D↓P↓
b. D↑P↑
c. D↓P↑
d. All of the above
Ans. (c)

6. Average cost means –
a. Cost
b. Value
c. Cost per unit
d. All of the above
Ans. (c)

7. The relation between the cost and output is technically described as the ___.
a. Profit function
b. Cost function
c. Production function
d. None of the above
Ans. (b)

8. When marginal product is zero, total product will be ___.
a. Highest
b. Lowest
c. Normal
d. All of the above
Ans. (a)

9. Marginal cost is associated with ___ cost.
a. Fixed
b. Total
c. Variable
d. None of the above
Ans. (c)

10. Substitute is –
a. Tea or coffee
b. Nokia and LG mobile
c. Pure and vegetable oil
d. All of the above
Ans. (d)

11. K =
a. Output
b. Labor
c. Capital
d. None of the above
Ans. (c)

12. VAT means –
a. Value attended tax
b. Value-added tax
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (b)

13. Recession –
a. Fall in price regularly
b. Temporary fall in business
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (b)

14. AP =
a. P/Q
b. TP/Q
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (b)

15. Consumer’s Surplus –
a. Difference between customer pay and received
b. Difference between customer willing to pay and actual received
c. Difference between customer willing to pay and actual pay
d. None of the above
Ans. (c)

16. Economic Rent –
a. Income of hours
b. Income on land
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (b)

17. I mean –
a. Change in income
b. Change in investment
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (b)

18. Hospital expenditure is –
a. Public work
b. Government work
c. Employee work
d. None of the above
Ans. (a)

19. Taxation is –
a. Expenses of government
b. Government receipt
c. Both a and b
d. None of the above
Ans. (b)

20. Objective of pricing policy is –
a. Price stability
b. Cost stability
c. All of the above
d. None of the above
Ans. (a)

21. Single seller is in –
a. Oligopoly
b. Monopoly
c. Monopolistic competition
d. All of the above
Ans. (b)

22. Substitution gods are –
a. Tea or coffee
b. Nokia and LG mobile
c. Pure and vegetable oil
d. All of the above
Ans. (d)

23. Expand APL –
a. Average propensity to capital
b. Average product to consume
c. Average propensity to consume
d. None of the above
Ans. (c)

24. Consumption + Saving =
a. Income
b. Price
c. Capital
d. None of the above
Ans. (a)

25. K =
a. 2/mps
b. 1/mps
c. 1/APS
d. 2/APS
Ans. (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top