Management Information System (MIS) MCQ questions and answers

26. The architecture of the MIS plan provides:
a. A way to handle the system or subsystem by way of simplificatio0n, coupling, and decoupling of subsystems.
b. For preparing the schedule of the system in the overall information requirement
c. Online information on the stocks markets and the accounts balance
d. None of these
Ans. A

27. Michael hammer defines re-engineer as ___ and radical redesign of business process to achieve the performance such as cost, quality, service, and speed.
a. Business process
b. The fundamental rethinking
c. Organization restructuring
d. None of the above
Ans. b

28. The ___ calls for trimming and chopping of these designs so that the cost is reduced, service is improved and the customer gets the higher value at a higher speed.
a. Business process
b. Radical redesign
c. The fundamental rethinking
d. None of these
Ans. B

29. Re-reengineering calls for a change in the performance measures:- the cost, quality, efficiency, overheads, and many others.
a. True
b. False
Ans. A

30. A ___ process in any area of the business organization performs basic steps such as, receive input, measuring, analyzing, documenting, performing, process, record/storing, access, produce, and communicating.
a. Value
b. Decision making
c. Business
d. Re-engineering
Ans. C

31. A ___ is a measure, an intangible measure, which is difficult to count in clear terms.
a. Model
b. Business
c. Value
d. Organization
Ans. C

32. The business re-engineering requires a major change in the ___.
a. Machine
b. Mindset
c. Material
d. Infrastructure
Ans. B

33. The number of steps in any business process related to the data search, its matching, collecting, validating, confirming, and conforming are carried out in the redesigned process.
a. True
b. False
Ans. A

34. ___ is the process of identifying a problem, developing alternative solutions, and choosing and implementing.
a. Decision-making
b. Business
c. Value
d. Re-engineering
Ans. A

35. Decision-making is a ___ activity.
a. Intuitive
b. Cognitive
c. Systematic
d. Analytic
Ans. b

36. A ___ decision maker approaches a problem by structuring it and applying a well-defined method to lead to a solution.
a. Intuitive
b. Systematic
c. Cognitive
d. All the above
Ans. B

37. ___ systems are interactive information systems that assist a decision-maker in approaching ill-structured problems by offering analytical models and access to database.
a. Decision making
b. Systematic
c. Cognitive
d. Decision support systems
Ans. d

38. The components of DSS –
a. Data management subsystems
b. Model management sub-system
c. Dialog management sub-system
d. All of the above
Ans. D

39. ___ systems help to analyze historical and current data either on-demand or periodically.
a. Data access system
b. Data analysis system
c. Fore cast-oriented data analysis system
d. System based on accounting models
Ans. B

40. A ___ is the actual system that a manager works with during the decision process.
a. Specific DSS
b. DSS generators
c. DSS tools
d. None of the above
Ans. A

41. True or False –
a. Formal sources provide information in a less structured way.
b. Informal sources provide information in a relatively organized and predictable fashion.
A. a & b true
B. a & b False
C. a – true, b – false
D. b – true, a – false
Ans. B

42. ___ processing involves duplicating, sorting, and filling data.
___ processing with electronic scanners involves transforming and entering the data into an electronic form.
a. Manual, electronic
b. Electronic, manual
c. Transforming
d. None of the above
Ans. a

43. ___, ___, and society need to use a variety of systems to organize the collection, storage, processing, retrieval, and communication of information.
a. Management, society
b. Communicating, organizations
c. Individuals, organizations
d. None of these
Ans. C

44. MIS is both an area of ___ and a ___ of scholarly inquiry.
a. Design, diagnosis
b. Practice, discipline
c. Evaluation, implementation
d. None of these
Ans. A

45. The first electronic computer, ___ was completed in 1946 at the university of ___.
a. ENIAC, Pennsylvania
b. UNIVAC, Pennsylvania
c. ENIAC, Charles Babbage
d. None of the above
Ans. A

46. True or False –
a. At the highest level, managers are concerned with supervising the conduct of day-to-day activities.
b. At the lowest level, managers are concerned with setting long-term goals and directions for the organization.
A. Both are true
B. Both are false ‘
C. A – true, b-false
D. A – false, b – true
Ans. B

47. ___ managers who act as project managers might be responsible for one or more unique protects and ___ managers supervise teams of workers who must accomplish a specific goal.
a. Middle, project
b. Project, middle
c. Top, middle
d. Top, project
Ans. A

48. ___ refers to taking actions that direct and motivate employees to accomplish personal and organizational goals.
___ establishing a formal reporting structure and a system of accountability among workers.
a. Organizing, leading
b. Planning, controlling
c. Leading, organizing
d. None of the above
Ans. C

49. Operations can encompass ___.
a. Only manufacturing
b. Manufacturing and the provision of services
c. Services only
d. Nonprofit organizations
Ans. B

50. ___ refers to the deployment, development, assessment, rewarding, and management of individual organizational members and worker groups.
___is the management of raw materials, partially completed goods service.
a. Inventory control, HRM
b. Human resource management, Inventory control
c. Capacity planning, Human resource planning
d. None of the above
Ans. B

Conclusion

In conclusion,management information systems are a key part of any business’s success. Being knowledgeable in this area can help you stay ahead of the competition and make sound decisions.

These MCQ questions and answers were designed to help you build your knowledge base in this field, so that you can better understand not only the concepts but also the application of these concepts in real-life scenarios.

We hope these questions have helped expand your knowledge on MIS and give you the confidence needed to succeed.

Thanks for reading the post on Management Information System (MIS) MCQ questions and answers, if you like the post please share it on social media.

Read more:

2 thoughts on “Management Information System (MIS) MCQ questions and answers”

  1. Hi,

    I intend to contribute a guest post to your website that will help you get good traffic as well as interest your readers.

    Shall I send you the topics then?

    Best,
    Rose Emilie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top