Operations Research Objective Questions and Answers

Operations Research Objective Questions and Answers

Operations Research Objective Questions and Answers. Operations research MCQ with answers for the preparation competitive & academic exams.

Are you searching for Operations Research Objective Questions and Answers? If so, you have come to the right place. Here we provide a comprehensive list of questions and answers related to operations research that cover a wide range of topics.

This article aims to provide an overview of the field and help students understand the fundamentals of operations research quickly and easily. It is written with a focus on practical application as well as theoretical understanding.

Operations Research

What is Operations Research

Operations Research is a scientific approach to decision-making that involves the use of mathematical models, statistical analysis, and optimization techniques.

It is an interdisciplinary field that integrates concepts from mathematics, statistics, computer science, and engineering to optimize complex systems. Operations Research aims at improving organizational efficiency and productivity by solving real-world problems.

The origins of Operations Research can be traced back to World War II when military personnel used mathematical models to improve strategic planning and logistics.

Since then, it has evolved into a powerful tool for decision-makers in various fields such as transportation, healthcare, finance, and manufacturing. The applications of Operations Research are diverse; from scheduling airline flights to optimizing the production line in a factory.

One of the key features of Operations Research is its ability to provide quantitative solutions to complex problems.

Operations Research MCQs with answers

1. KAP stands for –
a. Knowledge awareness practice
b. Knowledge authority process
c. Knowledge awareness process
d. None of the following

Answer: (a)

2. It is defined as a systematic viewing of specific phenomena in their proper setting for the specific purpose of gathering data for a particular study
a. Observation
b. Research
c. Analysis
d. Scientific method

Answer: (a)

3. The ___ is a part of the phenomenon or group which is observed and he acts as both an observer and a participant.
a. Researcher
b. Observe
c. Analyses
d. None of the above

Answer: (b)

4. A ___ is the arrangement of conditions for the collection and analysis of data in a manner that aims to combine relevance to the research purpose with economy in procedure.
a. Research design
b. Research study
c. Research model
d. Both a & c

Answer: (d)

5. Research is a ___ and ___ study of an issue.
a. Systematic and logical
b. Arbitrary and scientific
c. Verifiable and accurate
d. Rational and precise

Answer: (a)

6. Who said- “Research is a systematic controlled, empirical and critical investigation of hypothetical propositions about the presumed relations among natural phenomena.”
a. Young
b. Kerlinger
c. Porter
d. None of the above

Answer: (b)

7. Scientific Method implies-
a. Systematic step-by-step procedure following the logical processes of reasoning.
b. Means for gaining knowledge of the universe
c. It doesn’t refer to a specific subject of matter
d. All of the above

Answer: (d)

8. Research simply stands for:
a. Search for facts
b. Answers to questions
c. Solutions to problems
d. All of the above

Answer: (d)

9. Research is for-
a. To find explanations to unexplained phenomenon
b. To clarify the doubtful facts
c. To correct the misconceived facts
d. All of the above

Answer: (d)

10. Good research design reduces the was the tag of ___ and ___
a. Time, cost
b. All resources
c. Manpower, time
d. Time, data

Answer: (a)

11. Stratification process involves three major decisions, stratification bases, ___ and ___
a. Number, sizes
b. State sample sizes number of strata
c. Both a & b
d. All of the above

Answer: (b)

12. It is a two-way systematic conversation between an investigator and an informant, initiated for obtaining information relevant to a specific study.
a. Research
b. Interview
c. Interviewing
d. Observation

Answer: (c)

13. When a sufficient number of qualified interviewers are available, ___ is feasible
a. Personal interview
b. Individual interview
c. Group interview
d. None of the above

Answer: (a)

14. This type of interview is used for large-scale formalized surveys.
a. None-directed interview
b. Focused interview
c. Structured interview
d. Depth interview

Answer: (c)

15. This interviewing is more useful in case studies rather than surveys.
a. Unstructured
b. Non-directive interview
c. Both a and b
d. Focused interview

Answer: (c)

16. The ___ interview permits the interviewer to obtain details of personal reactions, specific emotions, and the like.
a. Focused
b. Clinical
c. Depth
d. Structured

Answer: (a)

17. Social casework, prison administration, psychiatric clinics, etc. are the most common types of ___ interview.
a. Focused
b. Clinical
c. Depth
d. Structured

Answer: (b)

18. This requires much more training on interpersonal skills.
a. Depth interview
b. Structured interview
c. Clinical interview
d. Focused interview

Answer: (a)

19. Information furnished by the respondent in the interview is recorded by the:
a. Interviewer
b. Investigator
c. Observer
d. Researcher

Answer: (b)

20. Interview is an ___ process
a. Interactive
b. Interaction
c. Dealing
d. Communicating

Answer: (b)

21. The investigator should plan the ___ for dealing with various situations of respondents.
a. Methods
b. Procedure
c. Strategies
d. Cases

Answer: (c)

22. Before starting the research interview, the interviewer should establish a ___ also called a friendly relationship with the respondent.
a. Report
b. Relationship
c. Image
d. Goodwill

Answer: (a)

23. ___ distinguishes five principal symptoms of inadequate response.
a. Blummar
b. Kahn and Cannel
c. Taylor
d. Doan John

Answer: (b)

24. ___ reduces the effective sample size and its representativeness.
a. Inaccessibility
b. Refusal
c. Non-responses
d. All of the above

Answer: (c)

25. A ___ is defined as a method of collecting primary data in which a number of individuals with a common interest interact with each other.
a. Group interview
b. Group discussion
c. Both a and b
d. None

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top