Operations Management multiple choice questions and answers

Operations Management multiple choice questions and answers

Operations Management multiple choice questions and answers for MBA, BBA, PGDM, Mcom, BCom, MMS & other Management courses.

Operations management is an important business field that is often part of any well-rounded business curriculum.

If you are studying operations management, or need to refresh your knowledge on the subject, searching for multiple choice questions and answers can be a great way to learn and review the material. Multiple choice questions allow students to identify which areas they need to focus more on and help them prepare for tests.

Operations Management

What is Operations Management

Operations management is an essential part of any business, as it involves planning, organizing, and overseeing the processes that keep a company running. Essentially, operations management is responsible for making sure everything behind the scenes runs smoothly so that the business can meet its goals and objectives.

Operations management includes many different aspects, such as supply chain management, inventory control, quality control, and logistics. It is also responsible for managing resources such as employees, equipment and technology to ensure maximum efficiency.

In addition to this, operations managers must also have strong communication skills in order to effectively collaborate with other departments within the company.

Overall, operations management plays a crucial role in the success of any organization. Without effective operations management practices in place, businesses may struggle to meet customer demands and remain competitive in their respective industries.

Operations Management multiple choice questions and answers

Q1.Managing, manufacturing, and service operations are important ___ activities.
a. Social
b. Economic
c. Operational
d. Management

Answer: (b)

Q2. The importance of Operations mgmt both for the organizations and for ___.
a. Society
b. Manufacturing firm
c. Production manager
d. Industry

Answer: (a)

Q3. ___ is the core function of an organization.
a. Finance
b. Mgmt.
c. Operations
d. Planning

Answer: (c)

Q4. Utilizing appropriate methods for planning and control of operations in manufacturing and service organizations can result in significant productivity improvements and ___.
a. Time mgmt.
b. Cost-saving
c. Operation mgmt.
d. Inventory mgmt.

Answer: (b)

Q5. Operation mgmt deals with the production of ___.
a. Time chart
b. Planning
c. Feasibility report
d. Goods and services

Answer: (d)

Q6. The plant manager, production manager, inventory control manager, quality manager, and line supervisors are all operations managers.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q7. ___ Processes are central to the operations system.
a. Translation
b. Transformation
c. Conversion
d. Turn-up

Answer: (b)

Q8. Operations mgmt can be defined as a non-systematic approach to address all the issues pertaining to the Transformation process that converts some inputs into output that are useful and can fetch revenue to the organization.
a. True
b. False

Answer: (b)

Q9 ___ & ___ of individual items of costs is a key to effective cost management.
a. Allocation & Measurements.
b. Re-allocate & define.
c. All of the above
d. None of the above.

Answer: (a)

Q10. Design of works systems, location planning, facilities planning, and quality improvement of the organization’s product or services comes under ___.
a. Operation mgmt
b. Management
c. Planning
d. None of the above

Answer: (a)

Q11. Forecasting, capacity planning, scheduling, managing inventories, assuring quality, motivating employees deciding where to locate facilities, etc are the ___ functions.
a. Operation
b. Management
c. Monitoring
d. All of the above

Answer: (a)

Q12. The primary task of the Operation Manager is one of the ___.
a. Controlling
b. Mgmt
c. Wealth creator
d. Risk mgmt

Answer: (c)

Q13. Operations should not lead the way in enhancing the ability to create wealth, improve productivity and raise the standard of living for all people.
a. Correct
b. Incorrect

Answer: (b)

Q14. A primary function of the operations manager is to guide the system by ___.
a. Controlling
b. Monitoring
c. Time mgmt
d. Decision making

Answer: (d)

Q15. In 1785 the Steam Engine was commercially manufactured by ___
a. Henry H. Gantt.
b. Elton Mayo
c. Henry Ford
d. James Watt

Answer: (d)

Q16. The industrial revolution began in 1770 in England and spread to the rest of Europe and to the United States during the nineteenth century.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q17. ___ was an industrial engineer who is often referred to as the father of ‘motion study.
a. Henry H. Gantt.
b. Elton Mayo
c. Frank Gilbreth
d. James Watt

Answer: (c)

Q18. OCF stands for
a. Operating control flow
b. on-going cash flow
c. Operating cash flow
d. on-line cash flow

Answer: (c)

Q19. The ROI is a fundamental measure of the efficiency with which a firm manages its assets. It answers the question: “How much profit is the firm generating from the use of its assets”.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q20. If a ___ is present in a set of data values, then the necessary analysis involves developing an equation for it, the trend profile may be ___ or may not be so.
a. Trend, Linear
b. Technique, Linear
c. all of the above
d. None of the above.

Answer: (a)

Q21. ___ is a useful technique for assessing the extent to which the success of a preferred investment is dependent on the key assumptions.
a. Analysis
b. Sensitivity analysis
c. Comparative study
d. Designing

Answer: (b)

Q22. Break-even Analysis is also known as Cost-Volume-Profit analysis.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q23. The point (of the level of production/sales) where the total cost equals the total Revenue is called the ___.
a. Saturation point
b. The maximum point of level
c. The minimum point of level
d. Break-even-point

Answer: (d)

Q24. Manufacturing of a variety of products is done by developing operations systems that are ___ and efficient.
a. Flexible
b. Fixed
c. Versatile
d. Time-dependent

Answer: (a)

Q25. ‘Economics of Scope’ is not an approach by which higher volumes are sought to be achieved through manufacturing a variety of products.
a. True
b. False

Answer: (b)

2 thoughts on “Operations Management multiple choice questions and answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top