Relational Database Management System MCQ with Answer

Relational Database Management System MCQ with Answer

Relational database management system MCQ questions with answers. RDBMS MCQ questions and answers pdf. RDBMS & MySQL Test Papers for the preparation of academic and competitive exams.

Are you looking for Relational Database Management System (RDBMS) Multiple Choice Questions (MCQs) with answers to test your knowledge? If so, you have come to the right place.

This article will provide a comprehensive list of MCQs related to Relational Database Management System, along with their relevant answers. With this collection, readers can not only assess their current understanding of RDBMS concepts but also gain additional insight into the subject matter.

Relational database

What is Relational Database Management System

Relational Database Management System (RDBMS) is a type of software that helps manage and organize relational databases. This system allows users to create, modify, and delete data in the database.

RDBMS stores data in tables with each table consisting of rows and columns. It uses Structured Query Language (SQL) to access the data in the database.

With RDBMS, users can easily search for specific information within the database using queries. The system also ensures that data integrity is maintained through various mechanisms such as relationships between tables, constraints on input values, and transaction management.

Moreover, it provides efficient ways to retrieve large amounts of data quickly by optimizing query performance.

RDBMS is widely used across different industries including healthcare, finance, retail businesses among others due to its ability to store vast amounts of data efficiently while maintaining its accuracy and security.

Relational database management system MCQs

Q1. Duplication of data is known as ___
a. Consistency
b. Redundancy
c. Accuracy
d. Reliability

Answer: (b)

Q2. ___ refers to the protection of data against accidental or intentional disclosure to unauthorized persons, unauthorized modifications, or destruction.
a. Consistency
b. Data Security
c. Accuracy
d. Reliability

Answer: (b)

Q3. Databases can control data consistency to a large extent
a. true
b. false

Answer: (a)

Q4. By ___ databases, we mean the unification of several otherwise distinct data files with any redundancy among those files partially or wholly eliminated
a. Consistent
b. Duplicate
c. Integrated
d. none of the above

Answer: (c)

Q5. A database is implemented through three general levels: internal, ___, and external so as to cater to the needs of its user.
a. physical
b. logical
c. conceptual
d. all of the above

Answer: (c)

Q6. A record is not a collection of fields, each of which contains only one data value
a. True
b. false

Answer: (b)

Q7. The inserting of removing records involve ___ operations
a. Connect
b. Disconnect
c. Reconnect
d. all of the above

Answer: (d)

Q8. In the Network model, the data is represented by collections of records, and relationships among data are represented by links.
a. correct statements
b. Incorrect statements

Answer: (a)

Q9. The Relational model was propounded by ___ of IBM.
a. E. John
b. Dennis Ritchie
c. E.F. Codd
d. Robert Lafore

Answer: (c)

Q10. A ___ is a virtual table that does not really exist in its own right but is instead derived from one or more underlying base tables.
a. table
b. Structure / Schema
c. logical vies
d. view

Answer: (d)

Q11.Within given relations, a set of one or more attributes having values that are uniquely within the relationship and thus are able to uniquely identify that tuple is said to be the ___ key of the relation.
a. foreign
b. candidate
c. primary
d. candidate

Answer: (c)

Q12. ___ is a system of rules that a DBMS uses to ensure that relationship between records in related tables are valid and that users don’t accidentally delete or change related data.
a. Referential Integrity
b. Reference Integrity
c. Differential Integrity
d. none of the above

Answer: (a)

Q13. A referential Integrity is a system of rules that a DBMS uses to ensure that relationships between records in related tables are valid and that users don’t accidentally delete or change related data.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q14. A ___ is binary operation that allow us to combine certain selections and a Cartesian product into one operation.
a. Natural join
b. Join
c. Equi Join
d. all of the above

Answer: (a)

Qs 15. The MySQL database server is available for free under the GNU General Public License.
a. Valid Statement
b. Invalid Statement

Answer: (a)

Q16. BCNF stands for
a. Basic communicate normal form
b. Binary code normal form
c. Boyce-Codd Normal form
d. all are correct

Answer: (c)

Q17. When the table is in the first normal form then data is in two-dimensional forms.
a. correct
b. Incorrect

Answer: (a)

Q18. ___ is the decomposition of a more complex data structure into relations, this forms the basis of relational databases.
a. Normalization
b. Fragmentation
c. Segmentation
d. none of the above

Answer: (a)

Q19. Qs 15. Synonyms can be ___ or Public. ___ synonyms are the synonyms created by a user for personal use while ___ synonyms can be used by all users of a database.
a. Private. Private, Public
b. Public, Private, private
c. Public, Public, private
d. all of the above are correct

Answer: (a)

Q20. Ms-Access can function as both a front end with the forms and reports objects and as a back end with its table and query objects
a. valid statements
b. Invalid statements

Answer: (a)

Q21. A Back End refers to the ___ side
a. client
b. server
c. middle-tier
d. client-server architecture

Answer: (b)

Q22. The ___ database server is the world’s most popular open-source database.
Its architecture makes it extremely fast and easy to customize.
a. SQL
b. MySQL
c. Oracle
d. none of the above

Answer: (b)

Q23. Creating and Running MySQL statements needs ___ parts.
a. front end
b. back end
c. connection
d. all of the above

Answer: (d)

Q24. ASP stands for ___
a. Active server pages
b. Annual server pages
c. Automatic sequence period
d. Automatic serial page

Answer: (a)

Q25. XML stands for ___
a. Extensible markup language
b. Extended markup language
c. Extra Manipulation language
d. all of the above are correct

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top