Quality Control and Quality Assurance MCQ with Answers

Quality Control and Quality Assurance MCQ with Answers

Quality Control and Quality Assurance MCQ with Answers pdf. Total Quality Management Multiple Choice Questions and Answers pdf. MCQ on TQM.

Are you looking for a comprehensive resource to help you prepare for upcoming exams related to Quality Control and Quality Assurance? Look no further! This article provides you with multiple choice questions (MCQs) and their answers, so that you can test your knowledge and be well prepared for your exams.

With these MCQs, you will have the opportunity to practice and assess your understanding of important concepts in Quality Control and Quality Assurance.

Quality Control

What is QMS, TQM, and QIP

QMS, TQM, and QIP all correspond to different approaches towards ensuring quality in a business. QMS stands for Quality Management System, which is a set of processes that ensure products or services meet customer expectations. This system typically involves continuous improvement, customer focus, evidence-based decision making and leadership involvement.

TQM stands for Total Quality Management and is an approach where everyone in the organization is responsible for ensuring quality. This means that every employee takes ownership of their role in delivering high-quality products or services. The principles of TQM include continuous improvement, customer focus, employee involvement, leadership commitment and process management.

QIP stands for Quality Improvement Process which focuses on improving processes to increase efficiency and effectiveness while reducing waste. This approach involves identifying areas for improvement through data analysis and implementing changes to processes to achieve better results.

Quality Control and Quality Assurance MCQs

1. QMS, TQM, and QIP all corresponds to –
a. Quality techniques
b. Quality abbreviations
c. Quality parameters
d. None of the above

Answer: (b)

2. QIP stands for –
a. Quality improvement program
b. Quality imparts process
c. Quality import procedure
d. None of the above

Answer: (a)

3. Quality improvement program focuses on –
a. Procedure
b. Process and organization structure
c. Research and responsibilities
d. All are true

Answer: (d)

4. Quality management is a method for –
a. Design
b. Testing
c. System
d. Logic

Answer: (a)

5. The ___ quality measure “inspection of the user interface”.
a. Static analytical
b. Dynamic analytical
c. ISO
d. SEI

Answer: (d)

6. ___ of an entity that bears on its ability to satisfy stated and implied need.
a. Static analysis
b. Quality management
c. The totality of characteristics
d. SEI

Answer: (b)

7. SCQ stands for –
a. Source code quality
b. Source criteria quality
c. Specific criteria quality
d. None of the above

Answer: (a)

8. Software reliability determine for –
a. Quality
b. Integrity
c. Low complexity
d. Logic

Answer: (a)

9. Goal of reliability –
a. Software quality
b. S/W application
c. Infiltration
d. None of the above

Answer: (a)

10. Which are not S/W quality factors?
a. Understandability
b. Completeness
c. Conciseness
d. Portability

Answer: (c)

11. Design define –
a. Modules
b. Hierarchy
c. Architecture
d. Components

Answer: (c)

12. Quality schemes are considered under –
a. Cost
b. Timeliness and maintainability
c. Reliability and functionality
d. All are true

Answer: (d)

13. A review focus on –
a. Agenda and discussion
b. All are true
c. Preparation and aspect
d. Resources, attendance, and review records

Answer: (b)

14. Testing is applicable throughout the –
a. Design
b. Development
c. Maintenance
d. All are true

Answer: (d)

15. For convenient and practicable S/W –
a. Curability
b. Testability
c. Source
d. None of the above

Answer: (a)

16. Major changes to the S/W process start for –
a. Top
b. Breadth
c. Middle
d. Bottom

Answer: (a)

17. Software quality assurance activities are planned, having standards and requirements are verified.
a. True
b. False

Answer: (a)

18. The purpose of S/W quality assurance is to monitor the S/W process used on the project.
a. True
b. False

Answer: (a)

19. S.P.A stands for –
a. Software process assessment
b. Software procedure access
c. Software prompt action
d. Software process advance

Answer: (a)

20. Quality systems-production installation and servicing comes under –
a. ISO 9000
b. ISO 9001
c. ISO 9004
d. ISO 9003

Answer: (b)

21. CMM stands for –
a. Capability maturity model
b. Capability management model
c. Calibre measuring mode
d. Capability measuring model

Answer: (a)

22. EFQM stands for –
a. European foundation for quality management
b. Efficiency founder for quality manager
c. Efficiency fundamental for quality margin
d. European founder for quality management

Answer: (a)

23. ISO is responsible for the creation of –
a. QMS
b. QMB
c. QMR
d. QMP

Answer: (a)

24. ISO is an abbreviation for –
a. Indian standard organization
b. International standard organization
c. International organization for standardization
d. Internet standard organization

Answer: (c)

25. Level 2 focus on –
a. Requirement management
b. Software project planning
c. Software configuration
d. All of the above

Answer: (d)

3 thoughts on “Quality Control and Quality Assurance MCQ with Answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top