Multimedia and Animation MCQ with Answers

26. The codeword generated using Run-Length encoding consists of two values – the character/bit and the number of occurrences of that character/bit.
a. True
b. False
Answer: A

27. Entropy is the minimum number of ___ needed to represent a symbol.
a. Pixels
b. Bits
c. Signals
d. Characters
Answer: B

28. In differential encoding, the difference between the amplitude values is taken as ___.
a. Zero
b. Signals
c. Codewords
d. Passcodes
Answer: C

29. A ___ tree is a tree having two children.
a. Binary
b. Tertiary
c. Primary
d. Mono
Answer: A

30. In the image function, the ___ of at any coordinates represents intensity.
a. Frequency
b. Size
c. Amplitude
d. Variance
Answer: C

31. When an image has ___ levels, it is referred to as a k-bit image.
a. Blue
b. Red
c. White
d. Gray
Answer: D

32. Bitmap graphics are composed of large dots of the same or different colours.
a. True
b. False
Answer: B

33. The quality of ___ remains unchanged even if the size is increased or decreased.
a. Vector graphics
b. Illustrations
c. Photographs
d. Line images
Answer: A

34. Captured image format is the image format that comes out of an image frame grabber.
a. True
b. False
Answer: A

35. GIF supports up to ___ bits per pixel.
a. 4
b. 6
c. 8
d. 3
Answer: C

36. If the sampling rate is determined by the ___ of the communication channel, then the signal is known as a band-limited signal.
a. Bandwidth
b. Frequency
c. Variance
d. Speed
Answer: A

37. In ___, the difference between the amplitude of successive samples is only encoded.
a. GIF
b. DPCM
c. GSM
d. ADPCM
Answer: B

38. In the DPCM encoder, the register ___ is used to store previous values.
a. C
b. V
c. R
d. S
Answer: C

39. The principle behind ADPCM is to use ___ bits to encode smaller differences and more bits to encode larger differences.
a. Larger
b. Smaller
c. More
d. Fewer
Answer: D

40. In the case of the second version of the ADPCM encoder, the first filter passes the frequency in the range ___.
a. 10 Hz to 2 kHz
b. 20 Hz to 2.5 kHz
c. 50 Hz to 3.5 kHz
d. 15 Hz to 25 kHz
Answer: C

41. The sampling rate for the upper sub-band signal is ___ ksps.
a. 16
b. 17
c. 18
d. 19
Answer: A

42. In the case of adaptive predicting coding, the input speech signal is divided into fixed ___ segments.
a. Size
b. Shape
c. Time
d. Colour
Answer: C

43. Using ___ coding, the bandwidth requirement is reduced to 8 ksps.
a. Adaptive predicting
b. Linear predicting
c. Circular predicting
d. Multilevel predicting
Answer: A

44. When ___ frames are similar then it is known as temporal redundancy.
a. Opposite
b. Parallel
c. Diagonal
d. Adjacent
Answer: D

45. ___ is a primary memory. It is a ___ device where we can read as well as write to it.
a. RAM, memory
b. CPU, Image
c. GPRS, audio
d. RAM, image
Answer: A

46. Macroblock consists of ___ blocks of Y, 1 block of Cb, and 1 block of Cr.
a. 2
b. 4
c. 6
d. 8
Answer: B

47. The parameters of motion vectors are encoded using differential encoding.
a. True
b. False
Answer: B

48. The number of still pictures/frames displayed per ___ is called the frame rate.
a. Second
b. Minute
c. Hour
d. Day
Answer: A

49. Which of these describes the dimensions of video screens and video picture elements.
a. Picture ratio
b. Aspect ratio
c. Video ratio
d. Pixel ratio
Answer: B

50. Secondary memory is a memory where data is stored.
a. True
b. False
Answer: A

Conclusion

Multimedia and Animation are powerful tools to create engaging and meaningful experiences for users. With the help of this article, we hope you have gained an understanding of the different aspects involved in multimedia and animation, such as its history, types, hardware requirements, and software applications.

We also hope that the multiple-choice questions provided have helped you test your knowledge on this subject. As technology continues to evolve, multimedia and animation will remain key components of user experience design.

Thanks for visiting our website, if you like the post on Multimedia and Animation MCQ with Answers and Multimedia MCQs, Please share on social media.

Read More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top