MCQ on Organizational Behaviour with Answers

26. Bodily involvement is the basis for the inclusion of basic emotions. Fear, grief, love, rage. Who is associated with this finding?
(a) Gray
(b) Izard
(c) James
(d) Watson

Answer: (c)

27. Which is not one of the big five personality traits?
(a) Agreeableness
(b) Negative affectivity
(c) Introversion
(d) Openness to experience

Answer: (c)

28. When we judge someone on the basis of our perception of the group to which he or she belongs, we are using the shortcut called:
(a) Stereotyping
(b) Contrasting
(c) Categorizing
(d) Projecting

Answer: (a)

29. ___ is a cognitive process that enables us to interpret and understand our surroundings.
(a) Cognition
(b) Perception
(c) Schema
(d) Semantic memory

Answer: (b)

30. Motivational concepts that focus on the perceived internal needs and outcomes of individuals are referred to as:
(a) Process theories
(b) Motivational theories
(c) Content theories
(d) Internal theories

Answer: (c)

31. Decision making occurs as a reaction to a
(a) Argument
(b) Problem
(c) Perception
(d) Expectation

Answer: (b)

32. Food, drink, sleep, oxygen, and an acceptable temperature are all examples of:
(a) Physiologic needs
(b) Safely needs
(c) Competence needs
(d) Social needs

Answer: (a)

33. Two mechanisms by which the perception process takes place include internal processes and ___.
(a) External influences
(b) Central tendencies
(c) Skill assessment
(d) Process intensity

Answer: (a)

34. Who is credited with having developed the concept of a priority or hierarchy of needs?
(a) F.W. Taylor
(b) F.U. Herzberg
(c) A.H. Maslow
(d) T.P. Triumph

Answer: (c)

35. ___emphasizes “social ties or bonds‟ between individuals.
(a) Individualism
(b) Feminity
(c) Collectivism
(d) Masculinity

Answer: (c)

36. Top-level managers engage chiefly in ___ planning or long-range planning.
(a) Human resource planning
(b) Financial Planning
(c) Strategic Planning
(d) Succession Planning

Answer: (c)

37. Training starts with:
(a) Organization analysis
(b) Introduction
(c) Selection
(d) Planning

Answer: (a)

38. GLOBE project identified ___ cultural dimensions.
(a) Five
(b) Nine
(c) Twelve
(d) Four

Answer: (b)

39. To be people smart ___ intelligence is required.
(a) High
(b) Spiritual
(c) Interpersonal
(d) Intrapersonal

Answer: (c)

40. The creative process model includes preparation, incubation, insight, and ___
(a) Verification
(b) Thinking
(c) Achievement
(d) Creativity

Answer: (a)

41 The ability is to apply specialized knowledge or expertise. All jobs require some specialized expertise, and many people develop their technical skills on the job. ___ programs can be used to develop this type of skill.
(a) Sensitivity Training
(b) Vocational and on-the-job training
(c) Mentoring
(d) Coaching

Answer: (b)

42. ___ focus on operations before they begin.
(a) Feedback Controls
(b) Feed Forward Controls
(c) Concurrent Controls
(d) Decisional Controls

Answer: (b)

43. What pattern of behavior in temporary groups consists of a first meeting, a phase characterized by inertia, a transition resulting in major change, another phase of inertia, and finally accelerated activity at an end meet?
(a) The punctuated-Balanced model
(b) The punctuated –Equilibrium model
(c) The inertia Effect
(d) The shortened-Balanced model

Answer: (b)

44. The keys to empowerment may be ___ to understand but they are ___ to implement
(a) Easy; easy
(b) Easy; hard
(c) Hard; easy
(d) Hard; hard

Answer: (b)

45. Which of the following is a political tactic?
(a) Creating an unfavorable image
(b) Associating with influential people
(c) Creating information
(d) None of the above

Answer: (b)

46. When one party perceives its interests are being opposed or set back by another party, this is known as:
(a) Competition
(b) Conflict
(c) Dysfunctional conflict
(d) Equity

Answer: (b)

47. Which of the following situations tend to produce either functional or dysfunctional conflict?
(a) Unclear policies, standards, or rules
(b) Inadequate communication
(c) Unclear job boundaries
(d) All of the above

Answer: (d)

48. ___and ___are two types of locus of control.
(a) Internal / external
(b) Social / political
(c) Mental / physical
(d) Emotional / social

Answer: (a)

49. ___ and ___ may help to overcome resistance to change.
(a) Power and politics
(b) Authority and threat
(c) Education and communication
(d) Social and political pressure

Answer: (c)

50. In this situation people generally get more committed towards the change. They a directly involved in the change process.
(a) Education and communication
(b) Facilitation and support
(c) Participation and involvement
(d) Negotiation and agreement

Answer: (c)

Conclusion

Organizational Behaviour is an important part of managing a successful and productive business. It is vital for managers to understand and be able to identify issues related to employee motivation, communication, decision making, and other aspects of organizational behaviour.

This MCQ with Answers has aimed to provide readers with an insight into the fundamentals of Organizational Behaviour, so they can apply their knowledge in the workplace.

Thanks for reading our posts if you like Organizational behavior multiple choice questions with answers pdf, MCQs on Organizational Behaviour with Answers, please share on social media. 

Read More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top