MCQ on advertising and sales promotion download in Pdf

MCQ on advertising and sales promotion download in Pdf

Advertising and sales are two of the most important strategies for any business to succeed. MCQ advertising and sales can be an effective way to assess your knowledge and skills in these areas.

This article will look at MCQ Advertising & Sales, providing answers in PDF format. It will discuss the different types of questions that can be asked, as well as how to best approach answering them.

MCQ Advertising & Sales With Answer in Pdf

What is Advertising & Sales

Advertising and sales are two essential components of every business venture. Advertising can be defined as the process of creating awareness about a particular product or service in the market.

It involves communicating with potential customers through various mediums such as print, electronic, or digital media to persuade them to purchase a product or service. Sales, on the other hand, refers to the exchange of goods and services for money between buyers and sellers.

The primary objective of advertising is to attract new customers and retain existing ones by creating brand awareness through promotional campaigns such as advertisements, events, social media marketing, etc.

Advertising plays a crucial role in establishing a brand identity that distinguishes one’s products from those of competitors. Effective advertising can help businesses increase their customer base by targeting specific audiences based on demographics such as age, gender, income level, etc.

50 MCQ Advertising & Sales With Answer in Pdf

1. Advertising is the ___ of information usually paid for and usually persuasive in nature about products, services or ideas by identified sponsors.
Ans. Non-personal communication

2. Advertising is a form of communication used to persuade an audience to take some action with respect to products, ideas or services. (True or False)
Ans. True

3. Most advertising tries to persuade or influence the consumer to do something, although in some cases the point of the message is simply to inform consumers and make them aware of the product or company. (True or False)
Ans. True

4. The four major roles advertising plays in business and society are ___, ___, ___ and ___
Ans. Marketing, communication, economical, societal

5. What are the five basic element of advertising pyramid?
Ans. Attention, interest, desire, action and satisfaction

6. Mention the key players in advertising.
Ans. Advertiser, advertising agency, media, vendor, audience

7. The ___ is composed of the channels of communication that carry the message from the advertiser to the audience, and in the case of Internet, it carries the response from the audience back to the advertiser.
Ans. Media

8. ___ focuses on the development of a long term brand identity and image.
Ans. Brand advertising

9. Institutional advertising is also sometimes called as ___.
Ans. corporate advertising

10. ___ is a process involving coordination of various promotional elements and other marketing activities that communicate with a firm’s customers.
Ans. Integrated Marketing Communications (IMC)

11. Publicity is the deliberate attempt to manage the public’s perception of a subject. (True or False)
Ans. True

12. ___ refers to the creation and organisation of visual artwork used in advertisements for products and services.
Ans. Advertising design

13. The Integrated marketing communication approach seeks to have a company’s entire marketing and promotional activities project as a consistent, unified image to the market place. (True or False)
Ans. True

14. The evolution of IMC has made ’messaging function’ a centralized approach. (True or False)
Ans. True

15. ___ is defined as “the process and activities people engage in when searching for, selecting, purchasing, using, evaluating and disposing of products and services so as to satisfy their needs and desires”.
Ans. Consumer behaviour

16. What are the stages of purchase decision process?
Ans. Problem recognition, information search, alternative evaluation, purchase decision, and post-purchase behavior

17. ___ is a two – way process in which there is an exchange and chain of ideas towards a mutually acceptable direction.
Ans. Communication

18. In a communication process, ___ is the encoded idea transmitted by the sender through a medium.
Ans. Message

19. In a communication process, anything that interferes with, distorts or slows the transmission of information is called ___.
Ans. Noise

20. ___ is defined as any paid form of non-personal communication about an organisation, product, service or idea by an identified sponsor.
Ans. Advertising

21. There are ___ steps in Hierarchy-of-Effects model.
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven
Ans. Six

22. Copywriting is the creative process of ___ advertisements and marketing devices.
Ans. Conceptualising

23. Copy is the ___ of an advertisement or the words that people say in a commercial.
Ans. Text

24. Copywriters works in a team with ___ who design the way the advertisement should look.
Ans. Art directors

25. ___ is a common trait among copywriters.
Ans. Versatility

26. A print advertisement is created in two parts: a copy sheet and ___.
Ans. The layout

27. Headlines can be grouped into two general categories ___.
Ans. Direct and indirect action

28. Direct headlines are straight forward and informative. (True or False)
Ans. True

29. Voice is probably the most important element in radio advertising. (True or False)
Ans. True

30. Music can also be used behind the dialogue to create mood and establish the setting.
(True or False)
Ans. True

31. Audio and video are the two major tool of TV copywriting. (True or False)
Ans. True

32. A television has all the ingredients of a play. (True or False)
Ans. True

33. ___ are usually small box advertisements containing text, images and perhaps animation in Internet websites.
Ans. Banner advertisements

34. Web is designed to create awareness and interest in a product and build a brand image.
(True / False)
Ans. True

35. ___appeal aims to focus on the individual’s functional, utilitarian or practical needs for particular products and services.
Ans. Rational

36. The broad categories of message strategies are ___, ___ and ___.
Ans. Cognitive strategies, affective strategies, conative strategies

37. When a customer is presented in an advertisement telling about a positive experience with a product, it is a ___.
Ans. Testimonial

38. Advertising uses appeals as a way of persuading people to buy certain products. (True or False).
Ans. True

39. An ___ appeal is related to an individual’s psychological and social needs for purchasing certain products and services.
Ans. Emotional

40. Copy is simply what is used to differentiate the words from ___.
Ans. Photograph

41. Effective advertising refers to informing the public about the right product at the right time through the right medium. (True / False)
Ans. True

42. ___ refers to the process of selecting media time and space to disseminate advertising messages in order to accomplish marketing objectives.
Ans. Media planning

43. ___ is the specific carrier within a medium category.
Ans. Media vehicle

44. The ___ is performed to identify target market and to review internal and external factors influencing the media plan.
Ans. Market analysis

45. The target audience is often defined in terms of demographics and psychographics. (True / False)
Ans. True

46. ___ factors (in market analysis) involve the size of the media budget, managerial and administrative capabilities, or the organization of the agency.
Ans. Internal

47. By employing a media mix, advertisers can add more versatility to their media strategies, since each medium contributes its own distinct advantages. (True / False)
Ans. True

48. Name the three approaches to geographic spending allocation.
Ans. National approach, Spot approach and Combination of national and spot approach

49. Gross Rating Point is equal to ___.
Ans. Reach x Frequency

50. Name the three methods of scheduling decisions.
Ans. Continuity, flight, and pulse scheduling are the three methods

Conclusion:

MCQ Advertising & Sales With Answer in PDF provides a convenient and efficient way for businesses to advertise their products or services.

By using this method, companies can reach a larger audience without spending too much money on traditional advertising methods.

Furthermore, it offers the opportunity to measure the effectiveness of their campaigns and adjust them accordingly.

Additionally, it gives customers easy access to valuable information about what they are looking for which can help them make an informed decision.

Read more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top