Business Strategic Management MCQs with Answers

Business Strategic Management MCQs with Answers

Business management MCQ with answers pdf. Business Strategic Management MCQs with Answers is an excellent resource for anyone looking to learn more about business strategy and strategic management.

It provides an effective way to test one’s knowledge and understanding of the material while also providing a great review tool to help prepare for exams or other assessments. The multiple choice questions are well-crafted, comprehensive, and cover a variety of topics within the field.

Business policy and strategic management MCQs

What is Business Strategic Management?

Business strategic management is an important element of any successful business operation. It involves the thoughtful planning, evaluation and implementation of long-term objectives for a business in order to achieve its goals.

This process involves setting achievable targets designed to guide a business along a predetermined path towards success.

The purpose of business strategic management is to develop strategies that enable businesses to maximize their performance and achieve their desired outcomes.

This includes utilizing available resources such as money, staff, technology, customers and markets effectively in order to reach specific goals.

Strategic plans are based on analysis that takes into account the current operations and potential future external environment factors that may influence the organization’s growth or profitability.

Businesses also use this type of management to prioritize decisions by assessing potential risks and rewards associated with each move they make as well as identifying areas where improvements can be made in order to optimize their results.

Business Strategic Management MCQs with Answers

1) Main objectives of divestitures-
a) Need to concentrate on core business
b) Reduce the loss by sale of the loss-making units.
c) Amount realized by divestiture I will be made use of for developing other business.
d) All of the above
Ans: d

2) ___ are combinations formed by a collaboration between Indian Industrial companies & foreign industrial enterprises.
a) Foreign collaboration
b) Merger & acquisition
c) Joint venture
d) All of the above
Ans: c

3) The limitation of ___ strategy are-
a) Competitors may irritate and gain greater superiority.
b) Key factor for success
c) Relative superiority
d) Aggressive initiative
e) None of the above
Ans: b

4) Who has given the five basic competitive forces on which industry depends-
a) Michael E.Porter
b) Thomas Edwin
c) Federick Taylor
d) James Robert
Ans: a

5) ___ among existing competitors is often the most conspicuous of the competition.
a) Threat
b) Bargaining
c) Rivalry
d) All of the above
Ans: c

6) ___ limits the potential returns in an industry by placing a ceiling on the price of firms in the industry.
a) Substitutes
b) Replacements
c) Standardization
d) None
Ans: a

7) Strategic evaluation & control provides-
a) Valuable feedback
b) Information
c) Experience
d) All of the above
Ans: d

8) A ___ is a plan to cope up with critical developments which mark major deviations from the strategic planning premises.
a) Strategic planning
b) Contingency planning
c) Corporate planning
d) Evaluation planning
Ans: b

9) Company image, employee motivation, customer dissatisfaction, etc. are-
a) Quantitative factors
b) Qualitative factors
c) Cannot say
d) All of the above
Ans: a

10) Profitability, market share, growth rate, etc. are the ___ to establish criteria & standards.
a) Quantitative factors
b) Qualitative factors
c) Cannot say
d) All of the above
Ans: a

11) ___ Guides, monitor, and evaluate progress in meeting annual objectives.
a) Strategic controls
b) Performance controls
c) Operational controls
d) All of the above
Ans: c

12) Staff members ___ evaluation.
a) Resist
b) Attract
c) Cannot say
d) All of the above
Ans: a

13) People resist evaluation because it creates a sense of ___ in them.
a) Cooperation
b) Insecurity
c) Reliability
d) All of the above
Ans: b

14) Name the process of making present entrepreneurial decisions systematically
a) Strategy
b) Strategic planning
c) Corporate planning
d) None of the above
Ans: b

15) Strategic planning has ___ and is “planned” to face the real facts of today and tomorrow.
a) Substitute
b) Replacement
c) No substitute
d) No replacement
Ans: c

16) Strategic planning needs to do-
a) What to do?
b) When to do?
c) And how to do?
d) All of the above
Ans: d

17) The planning structure of an organization differs from organization depending upon the ___.
a) Type of product
b) Type of market
c) Type of customers
d) All of the above
Ans: a

18) Strategic planning-
a) Provides consistent guidelines
b) Minimizes the chance of mistakes
c) Anticipates future events
d) All of the above
Ans: d

19) The overall guide that governs and controls the managerial action is
a) Top management
b) Strategies
c) Policies
d) None of the above
Ans: c

20) Without ___, one cannot expect either to formulate or develop any business policy.
a) Business policy
b) Objectives
c) Strategic planning
d) None of the above
Ans: b

21) Strategy also varies according to-
a) Different level
b) Functions
c) Times
d) All of the above
Ans: d

22) There are ___ levels in the hierarchy of objectives.
a) Six
b) Eight
c) Five
d) Four
Ans: a

23) Strategy includes-
a) Awareness of goal
b) Unpredictable events
c) Uncreditable events
d) All of the above
Ans: d

24) During a period of ___ the stability strategy may be suitable.
a) Economic expansion
b) Recession
c) Strong competition position
d) All of the above
Ans: b

25) Regulated industries like alcoholic beverages, tobacco products, etc. prefer-
a) Stability strategy
b) Growth strategy
c) Retrenchment strategy
d) Defensive strategy
Ans: a

1 thought on “Business Strategic Management MCQs with Answers”

  1. Pingback: Business Management Mcq With Answers Pdf? The 178 Correct Answer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top