Business Planning and Project Management MCQ

Q26. Project state reviews and the decisions taken and actions planned need to be approved by the ___ management.
a. Top
b. Middle
c. Lower
d. None of the above

Answer: (a)

Q27. The objectives, performance criteria, financial criteria, resource utilization, slips and gains of time, adherence to the project definition and plans have to be reviewed during ___.
a. Final product review
b. Outstanding project work review
c. Project review
d. Process review

Answer: (c)

Q28. Normal information systems tell ___ if they are working with the scope of the budget.
a. Managers
b. Top mgmt
c. Clerk
d. Executive

Answer: (a)

Q29. ___ Need to know the information on all projects regarding progress, problems, resources usage, costs, and project goals.
a. Upper managers
b. Top mgmt.
c. Clerk
d. Executive

Answer: (a)

Q30. A project management information system also holds schedule, scope changes, risk assessment, and actual results.
a. Correct
b. Incorrect

Answer: (a)

Q31. Management Assurance measure is a task performed by the ___ to balance the effort to convince management against wavering with efforts to prepare team members to counter any unexpected storms in the project.
a. Upper management
b. Customer
c. Executive
d. Project leaders

Answer: (d)

Q32. CFT-Cross-functional teams for each project are useful to find that for each project who will be in charge of the project and POR-Plan of Record should be prepared for the process and tools used in the project.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q33. ___ is a set of non-repetitive activities, which create a unique product or service
a. Project
b. Development process
c. Project development process
d. Life cycle

Answer: (c)

Q34. Force field theory is given by ___
a. Kurt Lewin
b. Robert Lafore
c. Jacobson
d. None of the above

Answer: (a)

Q35. The information is constantly subjected to ___. Many times Automated systems of quality control of key input data connected with the project will help in reducing the risk of over-runs beyond the control of the team.
a. Scientific and analytic processing
b. Scientific processing
c. Calculations
d. All of the above

Answer: (a)

Q36. Every project will not have a huge information inflow that has sorted, classified, distributed, analyzed for the purpose of decision making and actions taken.
a. Correct
b. Incorrect

Answer: (b)

Q37. ISO 9000 And ISO 9000: 2000 are certification standards mostly for firms where the products have drawings, materials that are purchased, processes that can be seen, inspected corrected, and products that can be measured.
a. True
b. False

Answer: (a)

Q38. ___ is a process of finding out as to what are the inputs required, who will do it, how much it costs and how long it will take.
a. Development Process
b. Project Development Process
c. Life Cycle
d. All of the above

Answer: (b)

Q39. Every project will have a huge information inflow, which has ___ for purpose of decision-making and actions are taken.
a. Sorted
b. Classified
c. Distributed & analyzed
d. All of the above

Answer: (d)

Q40. Having given autonomy to teams the management needs not keep track of their activities
a. True
b. False

Answer: (b)

Q41. An amount of time between a predecessor and a successor task is called ___ and the amount of time between successor tasks can overlap with its predecessor task called ___
a. Lead time, Lag time
b. Lag time, Lead-time
c. Elapsed time, schedule slippage
d. All of the above

Answer: (b)

Q42. The ___ provides a record of current achievement and immediate expectations of the project and ___ summarize the accomplishments for the month, schedule status, upcoming tasks for the month, and any major issues.
a. Create flash report, create status report
b. Create status report, create flash report
c. Project status report, create flash report
d. Project status report, create the flash report

Answer: (b)

Q43. A ___ is a process where we capture information from the team experience and see the variances and ___ from the plan.
a. Review, similarities
b. Project review, deviations
c. Feasibility study, similarities
d. Feasibility, deviations

Answer: (b)

Q44. Transactions are online making reporting ___ and ___ become faster
a. Feedback, decisions
b. Analysis, decisions
c. Testing, feedback
d. Designing, decisions

Answer: (a)

Q45. The project manager and his team committed to any one project will have to depend upon the various functionaries in the administrative functions like ___.
a. Human resources
b. Finance
c. Purchase & legal
d. All of the above

Answer: (d)

Q46. Organizations will have structures, hierarchies, ___, ___ and decision centers and most importantly cultures, which define them and make them unique.
a. Roles, channels
b. Functions, patterns
c. Functions, communications patterns
d. None of the above

Answer: (c)

Q47. ___ is an ongoing effort among members across functions to find new ways to improve quality in ___.
a. Scheduling, products & services
b. Quality mgmt., services
c. Total quality mgmt., products & services
d. Multiple tasking, services

Answer: (c)

Q48. Each worker can substitute another worker and can change his team depending upon the exigency. This means that all the workers are trained for ___. This change has been found to promote ___.
a. Multiple tasking, quality
b. Time scheduling, quality mgmt
c. Quality, new technology
d. Multiprogramming, technology

Answer: (a)

Q49. ___ helps in resetting the goals when they cannot be achieved for various reasons such as ___.
a. Testing, time
b. Testing, shortage of resources
c. Review, shortage of resources
d. None of the above

Answer: (c)

Q50. The main concept is that a project has a ___ responsible for all activities. They ___ are derived for a specific set of objectives.
a. Team, time schedules.
b. Member, quality
c. Member cost
d. Team, quality

Answer: (a)

Conclusion

The importance of business planning and project management can not be overstated. Good planning is essential for any successful business endeavor, as it allows managers to identify potential risks, develop strategies to mitigate them, and allocate resources efficiently.

Project management provides structure and guidance to ensure that projects are completed on time and within budget. By understanding the concepts presented in this MCQ, businesses can more effectively manage their projects and get them done faster and cheaper.

Thanks for visiting our website, if you like the post on Business Planning and Project Management MCQ, you may download the pdf. Please share the post on social media with your friends, if you have any queries please comment to us.

Read More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top