Production and Operations Management MCQs with answers

26. “Management Assurance Measure” is performed by the.
a. Project manager
b. Project team
c. Project leader
d. Quality team

Answer: (c)

27. These models form the bulk of the supply chain literature, and typically deal with the more operational and tactical decisions.
a. Rough cut methods
b. Network design methods
c. Supply chain modeling
d. Production decision model

Answer: (a)

28. The supply chain involves.
a. Location
b. Inventory
c. Transportation
d. All of the above

Answer: (d)

29. Who has given this statement.
“An integrated process where raw materials are transformed into final products then delivered to customers.”
a. Berry (1995)
b. Beamon (1999)
c. Ganeshan & Harrison (1999)
d. None of the above

Answer: (b)

30. ___ it is a dynamic system of inters connected and interdependent individuals, groups, companies, organizations, and relationships aimed at satisfying the customers.
a. SCM
b. ISCM
c. PMIS
d. HRP

Answer: (a)

31. ___ activities involved in delivering the products to the final customers.
a. Upstream supply chain
b. Internal supply chain
c. Downstream supply chain
d. External supply chain

Answer: (c)

32. This model assumes that the one product that passes through the dedicated lines has all tasks times known.
a. Single Model Deterministic (SMD)
b. Single Model Stochastic (SMS)
c. Multi Model Deterministic (MMD)
d. Mixed Model Stochastic (MMS)

Answer: (a)

33. In ___, the body is studied as if it were a machine.
a. Human Engineering
b. Both a & b
c. Ergonomics
d. None of the above

Answer: (b)

34. Communication right through the ___ helps in reading reducing inventions and keeping flow lines smooth.
a. Suppliers
b. Customer
c. Supply chain
d. Manufacturer

Answer: (c)

35. In the Japanese Language “Kanban” means.
a. Visible card
b. Signal
c. Continuous improvement
d. Both a & b

Answer: (d)

36. ___ is a system that lays emphasis on achieving cost efficiencies by the principles of waste reduction.
a. SCM
b. JIT
c. Shop floor management
d. TPM

Answer: (b)

37. Every unnecessary component every unwanted operation has to b eliminated for ___.
a. Economizing
b. Value engineering
c. Evaluation
d. Quality control

Answer: (a)

38. The main thrust of value engineering is on.
a. Quality
b. Timely delivering
c. Least price
d. All of the above

Answer: (d)

39. It is a methodology by which we try to find substitutes for a product or an operation.
a. Value engineering
b. Value analysis
c. Both a & b
d. Pre-sourcing

Answer: (c)

40. ___ represents a physical system in a mathematical form so that by changing the variables, depending on the factors under consideration, we will be able to predict the effect on the outcomes.
a. Curve
b. Model
c. Sample
d. Graphs

Answer: (b)

41. Technological changes have to be accommodated both as ___ and ___ for development to be abreast of the global environment.
a. Challenges, opportunities
b. Challenges, threats
c. Opportunities, threats
d. None of the above

Answer: (a)

42. In the ___ method, production capacity is adjusted to match the forecast demand and in the ___ method, production capacity is adjusted to match the forecast demand by varying the level of the workforce.
a. Production management, production control
b. Matching demand, level capacity
c. Inventory management, estimating
d. None of the above

Answer: (b)

43. Measurement of time required for any task is arrived by ___ and ___ methods.
a. Motion study, work measurement
b. Work-study, motion study
c. Work measurement, work-study
d. Time management, scheduling

Answer: (a)

44. Different methods of training are employed depending upon the ___ and ___.
a. Need, time
b. Time, budget
c. Both a & b
d. Development policy

Answer: (c)

45. Computer Integrated Manufacturing includes ___ and ___ activities.
a. Engineering design, production planning
b. Shop control, order processing
c. Material control, distribution
d. All of the above

Answer: (d)

46. ___ is nonrecurring and ___ is recurring.
a. Capital cost, operating cost
b. Overhead cost, the initial cost
c. Operating cost, capital cost
d. Incidental cost, labor cost

Answer: (a)

47. Failure of the split-case order assembly and package systems occurs due to ___ and ___.
a. Capital cost, labor cost
b. Tote sorting, item sorting
c. Picking cost, packaging cost
d. On-line storage, increased productivity

Answer: (b)

48. Advanced methodologies of mechanization help in improving ___ and reducing ___.
a. Quality, cost
b. Quality, time
c. Quality, movement
d. Both a & b

Answer: (c)

49. The main core processes of an organization are.
a. Customer relationship and supplier relationship
b. Order fulfillment
c. New product/service development
d. All of the above

Answer: (d)

50. Simulation models are used to predict utilization of ___ and ___.
a. Machines, production levels
b. Man, machines
c. Machines, materials
d. Both b & c

Answer: (a)

51. a production system model consists of ___.
a. Inputs and Process
b. Output and Feedback
c. Control and Environment
d. All of the above

Answer: (d)

Conclusion

Production and Operations Management MCQs with answers has provided readers with a helpful guide to better understand the concepts related to this field.

It serves as an excellent resource for anyone looking to gain a better sense of the subject, whether they are starting out or looking to brush up on their knowledge.

The MCQs are an ideal way to understand production and operations management topics in more depth, as well as test one’s understanding.

Thanks for your visit, if you like the post on Production and Operations Management MCQs with answers, download the pdf and share the post on social media.

Read More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top