MCQs on marketing management with answers

MCQs on marketing management with answers

Marketing Management MCQ Questions and Answers in Pdf for BBA, MBA. Download free MCQ on marketing management with answers pdf for MBA, BBA, CAT, MAT, UPSC, IAS, and other competitive exams.

Marketing is one of the most important and complex aspects of the business. In order to be successful in this field, it’s important to have a strong understanding of marketing management.

To help you nail down these concepts, we’ve put together some MCQ on marketing management. Can you answer them all? Let us know in the comments!

MCQs on marketing management

Brief Introduction to Marketing Management

Marketing management is the process of planning, directing, and executing marketing activities to create value for a company.

It involves understanding customer needs and wants; developing and implementing a marketing plan that meets those needs; building and managing relationships with customers, vendors, and other partners; and measuring marketing performance.

Marketing managers must be able to think critically about how markets operate, understand the principles of marketing, and have strong strategic planning skills.

1. Marketing is the process by which a company creates value for its customers through the creation and distribution of products or services.
2. A marketing plan is a comprehensive document that outlines a strategy for reaching target markets and achieving marketing objectives.
3. Marketing research is the systematic analysis of consumer behavior to identify opportunities and trends.
4. Effective marketing techniques include targeting, branding, and advertising.

Marketing management is an essential element of any business. It enables companies to identify their target markets and create targeted campaigns that will lead to customer acquisition and retention.

MCQ on marketing management with answers

Q. No 1. “Ayush” brand belongs to:
(a) HUL
(b) P&G
(c) Wipro
(d) ITC
Answer: (a) HUL

Q. No 2. Which one cannot be the objective of an organization?
(a) Survival
(b) Profit maximization
(c) Market share leadership
(d) Maximum employee turnover ratio
Answer: (d) Maximum employee turnover ratio

Q. No 3. The FMCG sector is an example of-
(a) Monopoly
(b) Oligopoly
(c) Monopolistic
(d) Perfect
Answer: (c) Monopolistic

Q. No 4. Data Mining is the process of:
(a) Collecting data
(b) Searching to identify the meaningful pattern
(c) To arrange the data
(d) All of the above
Answer: (b) Searching to identify the meaningful pattern

Q. No 5. Packaging is the process of designing & producing the container or wrapper for a product.
(a) True
(b) False
(c) Not always
(d) Can’t say
Answer: (a) True

Q. No 6. If the consumer is purchasing a product on the basis of shop/retailers’ attributes. It is considered as:
(a) Product buying motive
(b) Patronage motives
(c) Bothe of them
(d) None of them
Answer: (b) Patronage motives

Q. No 7. Legal authorization by the trademarked brand owner to allow another company to use its brand for a fee.
(a) Co-branding
(b) Brand association
(c) Brand licensing
(d) Private brand
Answer: (c) Brand licensing

Q. No 8. Identify the term used to refer to the total cumulative value of foreign investments.
(a) Accumulation of foreign direct investments
(b) Portfolio of foreign direct investments
(c) Stock of foreign direct investments
(d) Set of foreign direct investments
Answer: (c) Stock of foreign direct investments

Q. No 9. For which of the following countries did the share of the total stock decline between 1980 and 2008?
(a) Japan
(b) The United States
(c) France
(d) China
Answer: (b) The United States

Q. No 10. What are mini-multinationals?
(a) Multinational firms from relatively small countries
(b) Multinational firms that span the globe
(c) Multinational firms that operate in less than three foreign countries
(d) Medium-sized and small multinationals
Answer: (d) Medium-sized and small multinationals

Q. No 11. Supporters of globalization insist that dislocation in the form of lost jobs is a trade-off that will ultimately lead to the economy being better off. What are they justifying in this case?
(a) Protectionism
(b) Free trade
(c) Tax control
(d) Economic sanctions
Answer: (b) Free trade

Q. No 12. The NAFTA was formed between:
(a) Canada, Mexico, and the United States
(b) Venezuela, Brazil, and Argentina
(c) Canada, Argentina, and Chile
(d) Peru, Venezuela, and Chile
Answer: (a) Canada, Mexico, and the United States

Q. No 13. Pollution levels for which of the following rise steadily with higher income levels?
(a) Sulfur dioxide
(b) Lead
(c) Carbon dioxide
(d) Mercury
Answer: (c) Carbon dioxide

Q. No 14. Free trade alone, some argue, is a necessary but not sufficient prerequisite to help HIPCs bootstrap themselves out of poverty. They also recommend:
(a) A mixed economy
(b) Weaker property rights laws
(c) More protection from competition for domestic companies
(d) Large-scale debt relief
Answer: (d) Large-scale debt relief

Q. No 15. Free gifts provided with a product are a part of which element of the marketing mix?
(a) Product
(b) Price
(c) Place
(d) Promotion
Answer: (d) Promotion

Q. No 16. Which of the following is a customer-oriented approach to pricing?
(a) Mark-up pricing
(b) Break-even pricing
(c) Sealed bid pricing
(d) Value-based pricing
Answer: (d) Value-based pricing

Q. No 17. “Directing a company’s efforts towards serving one or more groups of customers sharing common needs or characteristics is defined as:”
(a) Market segmentation
(b) Market positioning
(c) Target marketing
(d) Need-based marketing
Answer: (c) Target marketing

Q. No 18. Which of these is a feature of an imperfect market?
(a) A Large number of buyers
(b) Identical products
(c) Few sellers
(d) Freedom of entry and exit
Answer: (c) Few sellers

Q. No 19. The main goal of international marketing is to:
(a) Eliminate competition in international markets
(b) Create and retain customers in global markets
(c) Gain market share and increase profit
(d) Expand business activities abroad
Answer: (b) Create and retain customers in global markets

Q. No 20. Low sales and high promotional costs are associated with which of these PLC stages?
(a) Introduction
(b) Growth
(c) Maturity
(d) Decline
Answer: (a) Introduction

Q. No 21. Which type of pricing is forbidden by Federal Trade Commission Act?
(a) Odd pricing
(b) Discount pricing
(c) Geographic pricing
(d) Deceptive pricing
Answer: (d) Deceptive pricing

Q. No 22. Which of these is the main element of the marketing mix?
(a) Product
(b) Price
(c) Place
(d) Promotion
Answer: (a) Product

Q. No 23. Principles regarding which of these are of universal applicability?
(a) Attitude of consumers
(b) Values
(c) Culture
(d) Cost of production
Answer: (d) Cost of production

Q. No 24. Which of these companies is most likely to issue a loyalty card?
(a) Mobile network provider service company
(b) Car manufacturing company
(c) Fashion retailer
(d) Real estate company
Answer: (c) Fashion retailer

Q. No 25. What is an infomercial?
(a) A billboard
(b) An animated ad
(c) An ad banner
(d) A classified ad
Answer: (b) An animated ad

Q. No 26. Which of these pricing methods is widely used by service companies?
(a) Optional features pricing
(b) Captive-product
(c) Two-part pricing
(d) By-product pricing
Answer: (c) Two-part pricing

Q. No 27. Which brand has been positioned as, ‘More car per car’- stressing fuel economy?
(a) Hyundai i10
(b) Maruti Suzuki Ritz
(c) Tata Nano
(d) Tata Indica
Answer: (d) Tata Indica

Q. No 28. Ravi is a complete extrovert. He likes mixing up with people. He likes to read newspapers and general knowledge books to keep abreast of the surroundings.
(a) Social needs
(b) Physical and social needs
(c) Social and individual needs
(d) Physical and individual needs
Answer: (c) Social and individual needs

Q. No 29. Which of these are examples of corporate umbrella branding?
(a) Mercedes and Jockey
(b) Toyota and Pepsi Co
(c) Coca Cola and Honda
(d) Yamaha and Unilever
Answer: (a) Mercedes and Jockey

Q. No 30. Which of these is/are sub-functions of sales promotion?
(a) Consumer sales promotion
(b) Dealer sales promotion
(c) Consumer and dealer sales promotion
(d) Stakeholder sales promotion
Answer: (c) Consumer and dealer sales promotion

Q. No 31. Which of these are characteristics of business markets?
1 Relatively few customers
2 Direct buying
3 Geographically scattered
4 Direct demand
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Answer: (a) 1 and 2

Q. No 32. The third stage in the adoption process is
(a) Awareness
(b) Interest
(c) Evaluation
(d) Trial
Answer: (c) Evaluation

Q. No 33. Measurability of the segment is assessed on
(a) Size
(b) Profitability
(c) Required resources
(d) All the above
Answer: (a) Size

Q. No 34. The requisite of segmentation which specifies on 4Ps and programs are-
(a) Action
(b) Substantial
(c) Differentiability
(d) All the above
Answer: (c) Differentiability

Q. No 35. Which of these is a feature of psychological factors?
(a) Roles and status
(b) Motivation and learning
(c) Social class
(d) Reference group
Answer: (b) Motivation and learning

Q. No 36. Fieldwork is required for which type of research
(a) Survey Research
(b) Focus Group
(c) Experimental Research
(d) None of the above
Answer: (a) Survey Research

Q. No 37. The company uses its well-known brand name to introduce additional items.
(a) Brand extension
(b) Line extension
(c) Multi brand
(d) New brand
Answer: (b) Line extension

Q. No 38. A team of 8 to 12 people was invited for a group discussion
(a) Observational approach
(b) Survey research
(c) Behavioral research
(d) Focus group research
Answer: (d) Focus group research

Q. No 39. A marketing Information System should have the following components:
(a) Internal Record System
(b) Marketing Intelligence System
(c) Marketing Research System
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

Q. No 40. Marketing Research is the process of:
(a) Scientific investigation
(b) Systematic collection of meaningful data
(c) Both are true
(d) Both are wrong
Answer: (c) Both are true

Q. No 41. Taking an interview from video conferencing is an example of:
(a) Primary data
(b) Secondary data
(c) Tertiary data
(d) None of them
Answer: (a) Primary data

Q. No 42. In buyer decision process for the new product evaluation stage is followed by:
(a) Awareness
(b) Interest
(c) Trial
(d) Adoption
Answer: (c) Trial

Q. No 43. Element of the target population by whom information shall be collected.
(a) Sample unit
(b) Sample size
(c) Sample procedure
(d) Population
Answer: (a) Sample unit

Q. No 44. Rodius is a brand offered by:
(a) Mahindra
(b) Maruti
(c) Hyundai
(d) Volkswagen
Answer: (a) Mahindra

Q. No 45. “Need Hierarchy Theory” is developed by:
(a) Mc Carthy
(b) Mckinsey
(c) Maslow
(d) Drucker
Answer: (c) Maslow

Q. No 46. B2B market has
(a) Variable demand
(b) Few but bulk buyers
(c) Inelastic demand
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

Q. No 47. The most generic name to describe corporations operating around the world.
(a) TNC
(b) MNE
(c) MNC
(d) Global Corporation
Answer: (c) MNC

Q. No 48. When an organization buys goods from another organization.
(a) Selling
(b) Marketing
(c) Reciprocation
(d) Lease
Answer: (c) Reciprocation

Q. No 49. Reliability, assurance, tangibility are dimensions of which service organization:
(a) Service differentiation
(b) Service quality
(c) Service productivity
(d) All of above
Answer: (b) Service quality

Q. No 50. Suspects, prospects, first-time customers, repeat a customer, clients, members, advocates, partners are in the process of:
(a) Consumer development
(b) Customer development
(c) Buyer development
(d) Retailer development
Answer: (b) Customer development

Sales & Marketing Management MCQs

Conclusion:

Marketing management is an important aspect of any business. By taking the time to understand the concepts covered in this MCQ Quiz article, you can improve your marketing skills and be better equipped to manage and grow your business.

Be sure to test your knowledge with the MCQ on marketing management with the Answers provided, and don’t forget to share this article with your friends and colleagues who might find it helpful too.

Thanks for reading Marketing Management MCQ Questions and Answers in Pdf for BBA, MBA. If you have any queries don’t hesitate to ask through the comment box.

Download Marketing Management MCQ with Answers pdf

Read More MCQs

Watch YouTube Video of 50 marketing management MCQ with answers pdf

1 thought on “MCQs on marketing management with answers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top