Fundamentals of Data Communication and Computer Network MCQ

Fundamentals of Data Communication and Computer Network MCQ

Fundamentals of data communication and computer network MCQ . Data Communication multiple choice questions with answers pdf.

Data communication and computer networks are at the foundation of modern technology. As such, it is important for any aspiring IT professional to gain a thorough understanding of the fundamentals of data communication and computer networks.

With this in mind, this article introduces readers to a comprehensive set of MCQ (multiple choice questions) covering the fundamentals of data communication and computer networks. These MCQ’s can serve as an invaluable study aid for anyone looking to further their knowledge in these fields.

Fundamentals of Data Communication

What is Fundamentals of Data Communication and Computer Network

Data communication and computer networks are the backbone of modern technology infrastructure. Understanding the fundamentals of data communication is crucial in today’s digitally-driven world. The term “data communication” refers to the exchange of digital information between two or more devices over a network.

The fundamental principles of data communication include protocols, transmission media, signal encoding, modulation techniques, multiplexing, error detection and correction, flow control and routing. Protocols refer to standard rules governing communication between devices on a network. Transmission media refers to the physical path used to transmit data from one device to another such as copper wires or fiber optic cables.

Signal encoding involves converting digital signals into analogue signals that can be transmitted across the chosen transmission medium. Modulation techniques transform analog signals by varying certain aspects like amplitude or frequency in order for them to carry information more efficiently.

Data communication and computer network MCQ

1. Computer is a ___ tool.
A. Information
B. Knowledge
C. Data
D. Digital
Ans: A

2. ___ is defined as the rate of transferring error-free data.
A. Consistency
B. Slow
C. Performance
D. Bandwidth
Ans: C

3. Electronic mail is popularly known as ___.
A. Email
B. Mail
C. Webmail
D. Netmail
Ans: A

4. A ___ signal is made up of many sign waves.
A. Composite
B. Physical
C. Functional
D. Simple
Ans: A

5. The range of frequencies contained in a composite signal is its ___.
A. Phase
B. Signal
C. Noise
D. Bandwidth
Ans: D

6. Thermal noise is caused by the random motion of ___.
A. Electrons
B. Protons
C. Neutrons
D. Atoms
Ans: A

7. ___ is the process of converting digital data to digital signals.
A. Line coding
B. Data Encoding
C. Sampling
D. Data Decoding
Ans: A

8. A data element is the smallest entity that can represent a piece of ___.
A. Data
B. Knowledge
C. Information
D. Signal
Ans: C

9. ___ is the procedure of constraining something from a continuous set of values to a discrete set.
A. Scrambling
B. Encoding
C. Quantization
D. Decoding
Ans: C

10. ___ is simple error detection used with character-oriented protocols.
A. Character stuffing
B. Error Control
C. Byte Stuffing
D. Parity Checking
Ans: D

11. ___ deals with the throttling speed of the sender to match that of the receiver.
A. Hamming code
B. Flow Control
C. Framing
D. Error Control
Ans: B

12. ___ method gets around the problem of synchronization after an error by having each frame start and end with special bytes.
A. Character Stuffing
B. Parity Checking
C. Encoding
D. Decoding
Ans: A

13. ___ channels are non-existent.
A. Noise
B. Noiseless
C. Simple
D. Complex
Ans: B

14. The ___ is an imaginary box covering the sequence numbers of the data frames which can be in transits.
A. Send window
B. Receive sliding window
C. Send sliding window
D. Receive window
Ans: A

15. ___ protocol has no flow or error control.
A. Selective repeat
B. Simplest
C. Send window
D. Main memory
Ans: B

16. High-level data link protocol is the most commonly used standard that is implemented at the ___ layer.
A. Transport
B. Network
C. Datalink
D. Application
Ans: C

17. The usual way of allocating a single channel among multiple users is ___.
A. Frequency Division Multiplexing
B. Carrier Sense Multiple Access
C. Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection
D. Frequency Addition Multiplexing
Ans: A

18. An improvement to the original aloha protocol was ___.
A. Pure aloha
B. Slotted aloha
C. Unslotted aloha
D. Impure aloha
Ans: B

19. DSAP stands for ___.
A. Data service access point
B. Destination service access point
C. Data service access phase
D. Destination service access phase
Ans: B

20. The Ethernet frame consists of ___ fields.
A. Six
B. Five
C. Eight
D. Seven
Ans: D

21. The first step in the ___ evolution was the division of a LAN by bridges.
A. Data
B. Ethernet
C. Network
D. Computer
Ans: B

22. Dynamic routing dominates the ___.
A. Static Routing
B. Routing table
C. Internet
D. Multi Routing
Ans: C

23. The routing process usually directs forwarding on the basis of ___.
A. Link state routing
B. Routing table
C. Distance vector Routing
D. Routing column
Ans: B

24. When hierarchical routing is used, routers are divided into ___.
A. Regions
B. Network
C. Hubs
D. Fields
Ans: A

25. A ___ is a subset of the subnet that includes all the routers but contains no loops.
A. Sink tree
B. Spanning tree
C. Multicast tree
D. Binary tree
Ans: B

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top