Operations Research Objective Questions and Answers

26. A part of the population is known as ___.
a. Sampling
b. Sample
c. Model
d. All of the above

Answer: (b)

27. Sampling has opted when the amount of money budgeted is ___ then the anticipated cost of census survey.
a. Smaller
b. Larger
c. Equal to
d. None

Answer: (a)

28. ___ is the primary reason for using sampling by academic and marketing researchers.
a. Staff
b. Access to computer facilities
c. Time limit
d. Population element

Answer: (c)

29. ___ only allows measurability kind of computation, where the research objective requires statistical inference.
a. Probability samples
b. Geographical area
c. Size and nature of the population
d. Time limit

Answer: (a)

30. ___ plays an important role in the selection of a topic for research.
a. Moral values
b. Ethical values
c. Personal values
d. All

Answer: (c)

31. ___ shapes the preference of investigators in a subtle and imperceptible way.
a. Family conditions
b. National conditions
c. Economic conditions
d. Social conditions

Answer: (d)

32. A ___ is some difficulty experienced by the researcher in a theoretical or practical situation
a. Problem
b. Desire
c. Situation
d. Research

Answer: (a)

33. Solving the difficulty is the task of ___
a. Problem-solving
b. Research
c. Selection of alternatives
d. None of the above

Answer: (b)

34. ___ is the factual observations that other observers can see and check.
a. Accuracy
b. Verifiable evidence
c. Precision
d. Objectivity

Answer: (b)

35. The selection of a problem is the ___ in research.
a. First step
b. Last step
c. subject matter
d. All of the above

Answer: (a)

36. ___ an imaginative insight plays an important role in choosing the problem
a. Opinion
b. Vision
c. Guidance
d. All of the above

Answer: (b)

37. A research design is the program that guides the investigator in the process of ___ observations.
a. Collecting
b. Analyzing
c. Interpreting
d. All of the above

Answer: (d)

38. Sampling helps in ___ and ___ saving
a. Accuracy, precision
b. Size, profit
c. Time, cost
d. None of the above

Answer: (c)

39. For a good research design, ___ the effect of extraneous variables
a. Maximize
b. Minimize
c. Reduce
d. Raised

Answer: (b)

40. The term ___ is used in experimental research to reflect the restrain in experimental conditions.
a. Variable
b. Experiment
c. Control
d. Hypothesis

Answer: (c)

41. A research design is a ___ and ___ prepared for directing a research study.
a. Logical & systematic plan
b. Conceived & analysis
c. Innovative, constructive
d. None of the above

Answer: (a)

42. Research design constitutes the blueprint for the collection, ___, and ___ of data
a. Analyzing, interpreting
b. Measurement, analysis
c. Measurement, techniques
d. None of the above

Answer: (b)

43. The qualitative phenomena may also b quantified in terms of the ___ or ___ of the attribute considered.
a. Positive or negative
b. Presence or absence
c. Stable or continuous
d. None of the above

Answer: (b)

44. ___ is a group exposed to usual conditions in experimental hypothesis-testing research, whereas ___ is the group that is exposed to a new or special conditions.
a. Control group, the experimental group
b. Control unit, experiment unit
c. Both a & b
d. None of the above

Answer: (c)

45. Research extends knowledge of human beings, ___, and ___.
a. Social life, environment
b. Social life, professional life
c. Internal and external environment
d. None of the above

Answer: (a)

46. Two main approaches to research are
a. Qualitative and quantitative
b. Subjective and objective
c. Reliable and verifiable
d. All of the above

Answer: (a)

47. “Katz” conceptualizes two levels of exploratory studies:
First Level – Discovery of significant variable in the situation
Second Level – Discovery of relationships between variables

a. True
b. False
c. Can’t say
d. Non

Answer: (a)

48. Pure research is also known as ___ and exploratory research is a child as ___.
a. Basic research and fact-finding method
b. Basic or fundamental research and formulating research
c. Problem-oriented and action-directed
d. All of the above

Answer: (b)

49. Researchable problems require evaluation of alternatives against ___ and ___ Criteria
a. Internal and external
b. Interest and competence
c. Feasibility and facility
d. None of the above

Answer: (a)

50. ___ is the degree to which bias is absent, whereas ___ is measured by the standard error.
a. Precision, size
b. Accuracy size
c. Probability, precision
d. Size, accuracy

Answer: (b)

Conclusion

Operations Research is a fascinating and complex field of study that requires a great deal of expertise and knowledge. We hope this article has provided you with a better understanding of the subject, as well as some helpful practice questions and answers.

With the right guidance and dedication, operations research can be an incredibly rewarding pursuit. As you continue to learn more about operations research, don’t forget to apply what you’ve learned in practice!

Thanks for reading our blog, if you like the post on Operations Research Objective Questions and Answers, please share on social media.

Read More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top