Advanced Web Programming MCQ Questions with Answers pdf

Advanced Web Programming MCQ Questions with Answers pdf

Are you looking for advanced web programming MCQ Questions with Answers pdf.

With this article, we will provide you with important MCQs on advanced web programming along with their answers in the form of a PDF.

This PDF will help you assess and review your understanding of the subject so that you can gain confidence and prepare for any upcoming exam or interview.

What is Advanced Web Programming

Advanced Web Programming refers to the process of building complex and dynamic web applications that require high-level programming skills.

These applications are designed to perform intricate tasks such as data processing, user authentication, online payments, and real-time communication.

Advanced web programming is all about developing cutting-edge websites, which cater to the needs of modern businesses and their customers.

The key components of advanced web programming include server-side scripting languages such as PHP, Python or Ruby on Rails; client-side scripting languages like JavaScript; and database management systems like MySQL or MongoDB.

Developers who specialize in advanced web programming must be proficient in these technologies as well as other tools such as version control systems like Git, CSS preprocessors like Sass or Less and task runners like Gulp or Grunt.

Advanced Web Programming is critical for businesses looking to develop sophisticated software solutions that meet their unique requirements.

Advanced Web Programming MCQ Questions with Answers pdf

Advanced web programming MCQ Questions with Answer

1. ___ are most often named using nouns.
Ans. Objects

2. A ___ defines the behaviour that is shared by instances of its objects.
Ans. Class

3. In case XMLHttpRequest open() method ___ is used to retrieve a moderate amount of data from the web server and if you want to download large amounts of data ___ option is used.
Ans. GET, POST

4. The XMLHttpRequest send() method takes multiple argument. (true/false)
Ans. False, since XMLHttpRequest send() method takes a single argument.

5. responseXML returns the data as ___
Ans. XML

6. What is callback function?
Ans. Callback function is simply a JavaScript function that is run when the data has been completely downloaded from the server.

7. CSS stands for ___.
Ans. Cascading Style Sheets

8. Embedding an internal style sheet into a web page is done via the ___ tag, a pure HTML container.
Ans. <style>

9. Element selectors are also known as ___.
Ans. type selectors

10. Match the followings:
Set I:
1. Descendent selectors
2. Child selectors
3. Adjacent sibling selectors
Set II:
A. These types of selectors are used to target an element that comes immediately after another element with the same parent element.
B. These type of selectors are separated by the greater-than (>) symbol.
C. These types of selectors target elements that are contained within another element.
a) 1. A, 2.B, 3.C
b) 1.A, 2.C, 3.B
c) 1. C, 2. A, 3.B
d) 1.C, 2.B, 3.A
Ans. d) 1.C, 2.B, 3.A

11. Relatively positioned objects are completely removed from the document flow and are positioned relative to their containing block. (True/False)
Ans. False, since absolutely positioned objects are completely removed from the document flow and are positioned relative to their containing block.

12. ___ is a server-side scripting language, and server-side scripts are special commands we can place in Web pages.
Ans. Hypertext Pre-processor (PHPs)

13. PHP files are usually given the “.php” extension. (True/False)
Ans. True

14. Fill in the blanks: ___ integrates with PHP, a robust and open source server-side language.
a) JPSpan
b) DWR
c) Ajax.NET
d) None of the above
Ans. a) JPSpan

15. Nowadays most of the popular JavaScript code collections are considered as ___.
Ans. a library, a framework, or a toolkit

16. MVC stands for ___.
Ans. Model View Controller

17. In client side application if MVC pattern is used, then the model acts as an abstract. (True/False)
Ans. True

18. In MVC pattern the ___ just follows orders from the Controller.
Ans. Model

19. In MVC design pattern ___ layer is generally implemented between the application and DOM layer to save development time.
Ans. View

20. JSON stands for ___.
Ans. JavaScript Object Notation

21. What is JSON?
Ans. JavaScript Object Notation (JSON) is an alternative to XML for representing data. JSON is a text-based data-interchange format used to represent objects in JavaScript as collections of name/value pairs represented as strings.

22. JSON is language dependent. (True/False)
Ans. False, since JSON is language independent.

23. What is the purpose of eval() function?
Ans. A general function eval () is used to evaluate or parse any JavaScript data.

24. ___ converts the JSON text into a JavaSCript object.
Ans. ParseJSON( )

25. The CLDC reference implementation is a source code and binary product for the Windows, Solaris and Linux platforms. (True/False)
Ans. True

26. Fill in the blanks:
The ___ profile complements the CLDC configuration very well because it minimizes both the memory and power required for limited devices.
a) MID
b) PDA
c) Foundation
d) RMI
Ans. a) MID

27. To develop MIDP applications there must be at least one type user unit available. (True/False)
Ans. True

28. What do you mean by packaging in case of MIDP application development?
Ans. Packaging means: Create a JAR file containing the application resources; create an application descriptor file containing application meta-information.

29. OEM stands for ___.
Ans. Original Equipment Manager

30. What is MIDlet?
Ans. MIDlet is simple java program intended for mobile device

31. The ___ is a set of features for the implementation of user interfaces especially for MIDP-based devices.
Ans. LCDUI toolkit

32. Display adds to Displayable the ability to include an optional title string and an optional ticker, which displays a continuously scrolling text message. (True/False)
Ans. False, since screen adds to Displayable the ability to include an optional title string and an optional ticker, which displays a continuously scrolling text message.

33. The MIDP generic connection framework (GCF) is implemented in the ___ package.
Ans. javax.microedition.io

34. What is the most basic interface of javax.microedition.io package?
Ans. Connection

35. ___ is the only communication protocol that every MIDP device is required to provide.
Ans. HTTP

36. HTTP makes use of stream sockets to carry messages between an ___ and a ___ that often returns an HTML page to the client.
Ans. HTTP client, web server

37. One other term that goes together with aggregation is information hiding. (True/False)
Ans. False, since one other term that goes together with encapsulation is information hiding.

38. Fill in the blanks: ___ allows using objects of different classes when you only know the common base class from which they both derive.
a) Encapsulation b) Aggregation c) Inheritance d) Polymorphism
Ans. d) polymorphism

49. List utility built-in JavaScript objects.
Ans. Utility built-in JavaScript objects are Math, Date, and RegExp

40. J2ME stands for ___.
Ans. Java 2 Micro Edition

41. W3C stands for ___.
Ans. World Wide Web Consortium

42. The WHATWG acquired a different approach from the W3C in developing the HTML specification. (True/False)
Ans. True

43. Identify the browsers which are compatible for HTML5.
a) Google Chrome
b) Mozilla Firefox
c) Opera
d) Apple Safari
e) Internet Explorer
A) a, b, c
B) b, c, e
C) a, c, d, e
D) a, b, c, d, e
Ans. D) a, b, c, d, e

44. ___ is the most recent version of the HTML specification.
Ans. HTML5

45. In HTML5 ___ is used to include the copyright information and boilerplate text at the end.
Ans. <footer>

46. By which feature of HTML5 web page can retrieve the latitude and longitude of the user’s computer?
Ans. GeoLocation

47. ___ extends the Canvas element by providing a set of 3D graphics API in the web browser.
Ans. WebGL

48. What element is used to define major navigational blocks in HTML5?
Ans. <nav>

49. The ___ element is used to wrap a self-contained piece of content.
A) <section>
B) <aside>
C) <article>
D) <nav>
Ans. C) <article>

50. What is container format?
Ans. Container formats only define how to store things within them, not what kind of data is stored.

Affordable universities in the USA for MC in data science 2023

Conclusion

This article has provided an overview of Advanced web programming MCQ Questions with Answers pdf. It has highlighted the key concepts of web programming and identified the main steps to consider when working with HTML, CSS, and JavaScript.

Additionally, it has explained how to create a website and set up hosting for it. Finally, it has outlined some tips for how to make sure that your website is secure and optimized.

Read more MCQs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top